Actie

musea zomeractie

Musea zomeractie bij De Pont museum en Textielmuseum

Zin om een dagje cultuur te snuiven in Tilburg? Deze zomer kan dat met korting. Plan je bezoeken op dezelfde dag en maak gebruik van deze musea zomeractie.

In de maanden juli & augustus kun je met één toegangsbewijs twee cultuurbezoeken combineren. Met een entreebewijs van De Pont museum kun je dezelfde dag gratis binnen bij het Textielmuseum en andersom.

De Pont Museum

Deze zomer zijn er verschillende tentoonstellingen te vinden in De Pont Museum, zoals de tentoonstelling van Fiona Banner. Tegenstellingen spelen in het werk van de Britse kunstenaar Fiona Banner (Merseyside, 1966) een belangrijke rol. Het gaat daarbij om de verhouding tussen woord en beeld, mens en machine en tussen de fysieke en de virtuele wereld. Haar werk bestaat uit sculptuur, tekeningen, video-installaties, performances, affiches en boeken. De tentoonstelling in De Pont is Banners eerste grote presentatie in Nederland.

In aanloop naar de viering van de 25ste verjaardag besteedt De Pont deze zomer in de nieuwe vleugel ruim aandacht aan de eigen collectie. Vanaf het eerste begin zijn er werken verzameld die men tot de nieuwe media rekent, zoals video, film en fotografie. In de speciaal daarvoor gebouwde vleugel is nu een eerste keuze daaruit te zien, waaronder Isaac Julien’s indrukwekkende Better Life uit 2010. Verder kunt u Charlotte Dumas’ ontroerende Anima bekijken en Michel François is vertegenwoordigd met tientallen bijzondere posters en de geestige film Autoportrait contre nature uit 2001.

Verder vind je in De Pont ook nog de tentoonstelling van Rob Birza. Het werk van Rob Birza is barok en brutaal. Birza is een stilistisch anarchist, die op voorhand niets uitsluit en geen enkele techniek onbeproefd laat. Hij maakt schilderijen, tekeningen, sculpturen, installaties, theaterdecors, keramiek en wat al niet. Hoewel niet gespeend van een soms ontroerend sentiment, is zijn werk ironisch en relativerend van aard.

Textielmuseum

Ook bij het Textielmuseum zijn diverse tentoonstellingen te vinden. ‘Earth Matters’ gaat over de wereldwijde ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid en respect voor de aarde. In de wereld van design, wetenschap en het bedrijfsleven zijn deze ontwikkelingen van groot belang. Aan de hand van de vier thema’s ‘Stil staan bij de oorsprong’, ‘Ingrediënten verzamelen’, ‘Materialen heruitvinden’ en ‘Duurzame productie’ krijgt de bezoeker een beter begrip van de duurzame cyclus en materiaalstudies.

Voor een mooi gedekte tafel werd vroeger glanzend linnen damast gebruikt. Sprankelend glaswerk zorgde voor een feestelijk geheel. De tentoonstelling ‘Schitterend | Damast en Glas, van Klassiek tot Art Deco’  laat een samenspel zien van glaskunst en textielvormgeving in Nederland; van de klassieke 19de-eeuwse decoraties en de art nouveau rond 1900 tot de art deco in de jaren ’30. Elke periode kende haar eigen vernieuwende ontwerpen in tafelgoed. De combinatie met toonaangevend Nederlands glaswerk geeft een prachtig resultaat. Onderdeel van de tentoonstelling is opnieuw uitgebracht art nouveau tafelgoed van Chris Lebeau, gemaakt in het TextielLab.

 

Reageer op dit bericht