Agenda

acht keer

Acht keer Incubate in het Wilhelminapark

Wanneer: iedere Donderdag Waar: Wilhelminapark Entree: Gratis

Acht keer Incubate in het Wilhelminapark

Van 7 juli tot en met 25 augustus 2016 presenteert festival Incubate het werk van de beroemde architect Yona Friedman. Een van zijn ontwerpen, een manshoge, open sculptuur gemaakt van ringen is twee maanden lang te bewonderen in het Wilhelminapark in Tilburg. Artiesten en kunstenaars krijgen acht keer de kans om zich te laten inspireren door dit bouwwerk.

Binnen de sculptuur genaamd Iconostase worden tentoonstellingen, dans, theater en muziek tot uitvoering gebracht. Publiek is wekelijks op donderdag welkom om het programma te aanschouwen, vanaf 19:30 uur in Park, Wilhelminapark. De avonden zijn gratis toegankelijk. Ook op zondagen is het mogelijk om het bouwwerk te bekijken. Donderdag 7 juli wordt het paviljoen van Yona Friedman feestelijk geopend.

Opening donderdag 7 juli

Het programma van donderdag 7 juli bestaat uit optredens van de bands The Avonden, Koning der Dieren en Seamus Cater. Alle bands spelen akoestisch en kenmerken zich door singer-songwriter en folk muziek. De avond staat verder in het teken van mierzoete lekkernijen, gezien het landelijke Suikerfeest dat van 6 t/m 8 juli plaatsvindt. Ook wordt de Iconostase die avond volgehangen met polaroids van enthousiaste bezoekers.

Programma overige donderdagen

De programma-onderdelen op de andere donderdagen in juli en augustus zijn zeer publieksvriendelijk. Incubate nodigt iedereen uit om aanwezig te zijn. Er is veel ruimte voor participatie: zo is er een avond waarin iedere Tilburger de ruimte krijgt om een ouderwetse spreekbeurt te houden, krijg je de gelegenheid om plaatjes te draaien met het Crosley DJ-team en is er een filmavond met popcorn in alle kleuren van de regenboog. De specifieke programma’s worden via de online kanalen van Incubate gecommuniceerd.

Yona Friedman en de Iconostases

Yona Friedman (1923) was als Hongaars-Joodse architect in de jaren ’40 betrokken bij de wederopbouw van Israël. Hij verwierf bekendheid met zijn utopische visie op architectuur, waarin de leefwereld van mensen bestaat uit tijdelijke, flexibele structuren die zich aanpassen aan de gebruiker. Friedman maakt ringen die tot modules worden gevormd; de aangesloten ringen vormen een constructie die elke grootte of vorm kan krijgen. Deze ringen werken als een frame waarin performances of presentaties worden gehouden of waarin objecten worden geplaatst. Iconostasis is een project om flexibele expositie ruimte te creëren; een poging om de kloof tussen de ruimte en de tentoongestelde kunstwerken te overbruggen.

Friedman gaat, als kunstenaar en architect, connecties aan met lokale clubs en kunstenaars. Bij hem speelt, net als bij Incubate, het netwerk en het betrekken van anderen bij beeldende kunst, juist de belangrijkste rol. Friedman vindt dat een museum voor iedereen toegankelijk moet kunnen zijn. Daarom moet het open en transparant zijn, voor zowel publiek als voor artiest: van kinderen tot bekende kunstenaars. “In die zin zijn Yona Friedman en Incubate een perfecte match en daarom een logische keuze in deze samenwerking,” aldus Jan Zobel, zakelijk directeur Incubate.

De Iconostase is verplaatsbaar en wordt na augustus op verschillende plekken in Tilburg geplaatst, voorzien van een nieuw programma. Tijdens Incubate festival in september licht de 93-jarige Yona Friedman live meer toe over zijn werk.

Programma Incubate Art – Do It With Others: Iconostase – Yona Friedman 2016

  • Donderdag  07 juli       Muziek: The Avonden / Koning der Dieren / Seamus Cater + polaroids + zoetigheden
  • Donderdag 14 juli        Muziek: Het Brandt + vega sushi workshop
  • Donderdag 21 juli        Expo: Mischa Doorenweerd + Crosley DJ team (mobiele draaitafels), breng je single mee
  • Donderdag 28 juli        Muziek: Helvete – Harmonium concert + yoga workshop
  • Donderdag 4 augustus            Muziek: Joost Dijkema + (s)preekbeurten avond
  • Donderdag 11 augustus          Expo: Marijn van Kreij + akoestische sessie Staplerfahrer
  • Donderdag 18 augustus          Filmprogramma + popcorn
  • Donderdag 25 augustus          Silent disco

De avonden beginnen om 19:30 uur en duren tot ongeveer 22:00 uur. Park vind je aan Wilhelminapark 53, 5041 ED Tilburg. Na afloop is het mogelijk om nog wat te drinken in Kaffee Lambiek, waar op dezelfde donderdagavonden aansluitend ook Incubate-activiteiten plaatsvinden.

Incubate

Incubate brengt grensverleggende cultuur op het gebied van muziek, beeldende kunst, theater, film en games in Tilburg. Met drie grote evenementen in 2016 toont Incubate de vernieuwing die binnen de samenleving en cultuur aan de grens tot stand komt. De grens tussen jong en oud, talent en arrivé, kunstenaar en publiek, stad en platteland, professional en amateur, disciplines en genres, theorie en praktijk, euforie en reflectie.

Incubate 2016 vindt plaats op 8, 9, 10, 11 september en 10 en 11 december. Naast deze festivaledities blijft Incubate door het jaar heen actief met het tonen van grensverleggende cultuur.

Locatie

Reageer op dit bericht