Agenda

Tracking Tilburg

Anthony Fiumara geeft inwoners de hoofdrol in Tracking Tilburg

Wanneer: 22 september 2019 van 11:00 tot 13:00 Waar: Jazz Podium Goirle Entree: Gratis

Anthony Fiumara geeft inwoners de hoofdrol in Tracking Tilburg

Gesprekken met Tilburgers vormen inspiratie voor nieuwe muziek. In september en oktober worden muziekwerken van de stadscomponist uitgevoerd in de stad. De in Tilburg geboren en getogen Anthony Fiumara, die dit jaar de rol van stadscomponist bekleedt, maakt zich op voor het sleutelstuk van zijn residentie. Op zaterdag 26 oktober wordt het project Tracking Tilburg, waar hij het afgelopen half jaar aan werkte, afgesloten met een performance in de LocHal. Voor die tijd zijn er al concerten in Paradox, De Nieuwe Vorst en Podium 111.

‘Toen ik vorig jaar werd benaderd om in 2019 deze nieuwe functie van stadscomponist in te vullen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Hoewel ik intussen zelf uit Tilburg ben verhuisd, is de stad me nog altijd zeer dierbaar. In mijn werk als docent aan het AMPA – Conservatorium Tilburg – zie ik dagelijks hoeveel muzikaal talent hier rondloopt. Ik probeer dat als een soort ambassadeur in en aan de rest van de stad te laten horen.’

Tracking Tilburg

Het project Tracking Tilburg is een logisch voortvloeisel uit Fiumara’s rol van ambassadeur. Hoewel het in eerste instantie niet zozeer de bedoeling was zelf aan het componeren te slaan, besloot hij daar toch toe na bekend te raken met het werk van de Canadese componist en popmuzikant Charles Spearin. ‘Zijn album The Happiness Project, waar ik begin dit jaar op stuitte, sloeg bij mij in als een bom. Spearin interviewde zijn buurtgenoten over hun visie op een gelukkig leven, nam hun stemmen op, en verwerkte de gesprekken tot muziek. Heel ontroerend. Ik dacht meteen: zoiets wil ik ook maken!’ Waar de stadscomponist eerder dit jaar al een tiental lokale componisten opdracht gaf om muziek te schrijven voor het carillon in de Heikese Kerk, waaronder zijn studenten, reikt Fiumara met Tracking Tilburg verder de stad in.

Inwoners van verschillende culturele achtergronden vertelden in de LocHal over hun persoonlijke drijfveren en banden met de stad. ‘Daarbij was het voor mij erg van belang om een goede dwarsdoorsnede te krijgen. Tilburg ís immers ook een buitengewoon diverse stad.’ Het project heeft uiteindelijk tot vijf stukken geleid. Deze zullen door het huisensemble van De Link op verschillende podia live worden uitgevoerd.

Wanneer:

  • 22 september – 11:00 Huiskamerconcert in Podium 111
  • 12 oktober – 20:30 40 jaar SBM in Paradox
  • 26 oktober – 12:00 Tracking Tilburg in de LocHal

 

Locatie

Reageer op dit bericht