Agenda

Nick Swarth

Assemblages van Nick Swarth bij Metropolitan Museum Tilburg

Wanneer: 23 augustus 2019 tot 30 september 2019 Waar: Metropolitan Museum Entree: Gratis

Assemblages van Nick Swarth bij Metropolitan Museum Tilburg

Voor het eerst in Tilburg is beeldend werk van Nick J. Swarth te zien. Van 23 augustus t/m 30 september 2019 exposeert hij onder de noemer ‘Schmuddelsprudel’ in de raamtentoonstellingen aan de Stedekestraat (‘Metropolitan Museum | Tilburg’).

Inwoners van Berlijn, Landshut, Eindhoven en Breda kregen het reeds voor hun kiezen. Maar het werd niet eerder vertoond in de stad waar de kunstenaar geboren en getogen is en woont en werkt.

Rauwe en poëtische stijl

Swarth exposeert assemblages, die zich kenmerken door een rauwe, maar ook poëtische stijl. De titel van de tentoonstelling, ‘Schmuddelsprudel’, verenigt in zich het reine van een bron en het smerige van het materiaal waarmee Swarth werkt, op straat gevonden voorwerpen. Aldus krijgt het onooglijke, het morsige een tweede leven in absurde, kwetsbare assemblages. Ze bevragen begrippen als artistieke waarde en schoonheid. “Kunst kan de wereld niet redden, maar op deze wijze wel een stukje schoner maken,” aldus de maker.

Nick Swarth

Nick J. Swarth (Tilburg, 1959) is als maker actief in diverse disciplines. Het uitgangspunt is altijd tekst. Van 2005-2007 was hij stadsdichter van Tilburg. Gedichten in de openbare ruimte krijgen vorm in het project ‘On-Site Poetry’. Hierbij zijn tekst en vormgeving specifiek afgestemd op de locatie. De artistieke samenwerking met typograaf Sander Neijnens resulteerde inmiddels in zo’n 35 werken van zeer uiteenlopende aard. Als performer betoont Swarth zich in de persoon van Janine Ensslin als de ideale gastvrouw bij uitstek. Daarnaast is hij de stem van Betonfraktion. Het Tilburgse noise rock gezelschap bracht drie platen uit.

Locatie

Reageer op dit bericht