Agenda

Boeken rond ’t Paleis in centrum Tilburg

Wanneer: 28 augustus 2016 van 10:00 tot 17:00 Waar: geen locatie Entree: Gratis

Boeken rond ’t Paleis in centrum Tilburg

Op 28 augustus vindt de 19e editie van de boekenmarkt Boeken rond het paleis plaats. Het centrum van Tilburg biedt van 10.00 tot 17.00 uur de ruimte aan meer dan 250 kramen. Daarnaast kunnen bezoekers rekenen op een gratis aantrekkelijk literair en muzikaal programma met Maartje Wortel en Wim Daniëls.

Bezoekers van de boekenmarkt kunnen in De NWE Vorst in de Willem II Straat in Tilburg terecht voor een boeiend programma. Om 13.00 uur vindt de boekpresentatie plaats van Maartje Wortel. En om 14.30 uur is er een lezing van Wim Daniëls. Het programma is gratis maar bij de presentatie van Maartje is het aantal beschikbare plaatsen beperkt. Aanmelden kan via de website.

Goudvissen en beton

Wat gebeurt er als je een schrijver loslaat in Tilburg? In het geval van Maartje Wortel krijgt de stad dan een zee. Is dat gek? Nee hoor. Althans, niet voor wie Goudvissen en beton leest. Op uitnodiging van festival Tilt verbleef Maartje vier dagen in Tilburg. En zo kon het gebeuren dat we haar op een van onze festivaldagen samen met de stadsbioloog minutenlang naar een grassprietje zagen staren.

Maartje dompelde zich onder in de stad en voelde zich hier thuis. Maartje Wortel maakte Goudvissen en beton in samenwerking met Tilt vormgever Janine Hendriks, die voor het eerst haar eigen grafisch werk publiceert.

Sfeergebieden verbinden

De makers willen bezoekers van Tilburg verleiden om ook andere gebieden te bezoeken dan waar ze in eerste instantie voor gekomen zijn. Een van de uitgangspunten van de nieuwe kaart is om de verschillende gebieden die Tilburg rijk is, zoals de Piushaven, het kernwinkelgebied, de Spoorzone en het Museumkwartier nadrukkelijk met elkaar te verbinden. Zo maakt het grote publiek kennis met de verschillende gebieden, voorzien van een eigen kleur die dit jaar ook op andere manieren zal terugkeren in het straatbeeld.

Muziek en poëtische reacties

Maartje treedt op samen met muzikant Anne Soldaat (onder meer bekend als gitarist van Tim Knol). Er is daarnaast aandacht voor het werk van Janine Hendriks, verantwoordelijk voor de prachtige illustraties en vormgeving van het boek. Stadsdichter Martin Beversluis en zijn jonge collega Jim van Bergen geven een poëtische reactie op “Goudvissen en beton”. Tot slot krijgen enkele deelnemers van de Schrijfateliers van de Bibliotheek Midden-Brabant het podium. Zij schreven teksten bij instagramfoto’s van Maartje.

Wim Daniëls

Dit jaar hebben verschillende organisaties, waaronder de Koninklijke Bibliotheek, het CPNB en het Letterkundig Museum, zich gezamenlijk ingezet om boeken in de schijnwerpers te zetten. In zijn lezing zal Wim Daniëls onder meer ingaan op dit initiatief: “2016 Jaar van het Boek”. Hoe dragen boeken bij aan onze vorming? Welke rol spelen ze in onze cultuur en identiteit?
Daarnaast neemt Daniëls zijn publiek mee op een ontdekkingstocht door de taal. Als taalkundige en schrijver van woordenboeken kan hij als geen ander vertellen over de geschiedenis van onze taal, de herkomst van woorden en zelfs over de komma.

Tilburgse boekenmarkt

De Tilburgse boekenmarkt Boeken rond het paleis is de grootste van Zuid-Nederland en een van de populairste van Nederland. Het is een initiatief van Stichting dr. P.J. Cools MSC die als doel heeft om de liefde voor het (oude) boek te bevorderen.

Het bijbehorende programma is samengesteld in samenwerking met Tilt en de Bibliotheek Midden-Brabant. Citymarketing Tilburg ondersteunt de boekenmarkt in de promotie en heeft meegedacht over het programma.