Agenda

burgemeestersquiz

Burgemeestersquiz op Tilburgdag

Wanneer: 18 april 2018 Waar: Tilburg Entree: Gratis

Burgemeestersquiz op Tilburgdag

Op 18 april 1809 verleende Lodewijk Napoleon stadsrechten aan Tilburg. Precies 150 jaar later werd burgemeester Theo Weterings in onze stad geboren. Om die heugelijke feiten te vieren organiseren de partners van Erfgoed Tilburg op woensdagavond 18 april 2018 een burgemeestersquiz. De organisatie is op zoek naar mensen die in een ‘burgemeestersstraat’ wonen in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout en die met straatgenoten een team van vier personen willen vormen.

209 jaar stadsrechten

Al in 709 was er een eerste vermelding van Tilburg, dat toen nog een dorp was. Door de verleende rechten werd Tilburg pas een stad in 1809. Lodewijk Napoleon, inderdaad de broer van en toenmalig vorst van het Koninkrijk Holland, maakte in dat jaar een inspectiereis door Brabant en Zeeland. Hij was diep onder de indruk van de toen al zo nijvere stad die op dat moment 9.000 ‘zielen’ telde. In de jubileumjaren 1909, 1934 en 1959 organiseerde de nog altijd nijvere stad grootse internationale handelstentoonstellingen. Ook in 2009 vierde Tilburg uitgebreid het 200-jarig bestaan. Sindsdien werd het wat stiller rond de speciale dag van Tilburg. Daar wil Erfgoed Tilburg vanaf dit jaar iets aan gaan doen!

18 april

Het toeval wil dat 18 april ook de verjaardag is van onze burgemeester Theo Weterings. Een mooie reden om op deze dubbele verjaardag iets bijzonders te doen. Aangezien inmiddels Berkel-Enschot en Udenhout tot de gemeente Tilburg behoren en dezelfde burgemeester hebben, ontstond het idee om op 18 april een feestelijke bijeenkomst te organiseren waarbij de burgemeester en zijn vele voorgangers van de afgelopen 209 jaar centraal zouden staan. Grote vraag was vervolgens: zou de burgemeester zijn eigen verjaardagsfeestje in huiselijke kring willen inruilen voor deze bijzondere bijeenkomst? Het antwoord was: ja!

Burgemeestersquiz

Op woensdagavond 18 april staat iedereen stil bij de verjaardagen van Tilburg en zijn burgemeester door middel van een burgemeestersquiz. Wie weet er het meest over de tientallen burgemeesters van Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout? Welke burgemeester was er bijvoorbeeld het kortst in functie? Welke burgemeester had als bijnaam ‘Cees de Sloper’? En welke burgemeestersstraat is de langste? De vragen worden niet alleen gesteld door quizmaster Frank van Pamelen, maar worden ook ingeleid door het zingen van een lied, het voordragen van een column of het tonen van bijzondere burgemeestersstukken uit Regionaal Archief Tilburg of de collectie van Stadsmuseum Tilburg. Tijdens de burgemeestersquiz strijden de teams tegen elkaar.

Meedoen?

Woon jij in een burgemeestersstraat in Tilburg, Berkel-Enschot of Udenhout? Vorm dan een team van vier personen en meld je aan op info@erfgoedtilburg.nl. Woon je niet in een burgemeestersstraat? Niet getreurd! Er is ook een mogelijkheid om als toeschouwer de bewonersquiz bij te wonen.

Locatie

Reageer op dit bericht