Agenda

caligula

Caligula in Theaters Tilburg

Wanneer: 20 februari 2019 van 20:15 tot 22:15 Waar: Theaters Tilburg Entree: vanaf €16,50
Bestel tickets

Caligula in Theaters Tilburg

Regisseur Thibaud Delpeut van Theater Utrecht brengt zijn veelgeprezen interpretatie van de legendarische toneelklassieker Caligula van Albert Camus nu naar de grote zaal van de schouwburgen. “Eigenlijk zou je een stuk als Caligula elke vijf jaar moeten spelen, om te zien wat het nu betekent’’, aldus Delpeut. “De mensen sterven en zijn niet gelukkig.” Tot dit verpletterende inzicht komt de jonge, onervaren keizer Caligula na de dood van Drusilla, zijn zus én minnares. Er ontsteekt een storm in zijn hoofd. Getergd door gevoelens van rouw en een vurig verlangen naar het leven onderwerpt Caligula zijn onderdanen aan een genadeloos en gruwelijk experiment: leven in het licht van de dood. De voorstelling is woensdag 20 februari zien in Theaters Tilburg en wordt voorafgegaan door een speciale, interactieve talk als inleiding.

De titelrol wordt opnieuw vertolkt door acteur Vincent van der Valk. Naast hem spelen Bram Gerrits, Martijn Nieuwerf (Arlecchino 2014 voor zijn rol in Caligula) en twee nieuwe acteurs: de gevierde actrice Sylvia Poorta en het jonge talent Abdulaal Hussein, die beide voor het eerst spelen bij Theater Utrecht. Abdulaal zal zijn rol in het Arabisch spelen, zijn moedertaal. Hij is twee jaar geleden vanuit Soedan naar Nederland gevlucht en woont
nu in Utrecht. Thibaud leerde hem kennen bij de Wijksafari.

Caligula – het verhaal

De liefde heeft de Romeinse heerser Caligula (Vincent van der Valk) afgezworen, maar hij weigert zich neer te leggen bij de zinloosheid van het bestaan. Koortsachtig zoekt hij naar een reden om te leven in een wereld zonder betekenis. De mens is pas echt vrij met de dood voor ogen, dat weet Caligula zeker. Hij organiseert een steeds grimmiger wordend regime van willekeurige terreur. Terwijl de adel het onder leiding van zijn grootste
tegenstrever Cherea (Martijn Nieuwerf) na drie jaar wel genoeg vindt en een samenzwering tegen hem op touw zet, vervreemdt Caligula zich één voor één van zijn laatste medestanders: zijn minnares Caesonia (Sylvia Poorta), de jonge dichter Scipio (Abdulaal Hussein) en zijn loyale dienaar Helicon (Bram Gerrits). In de ogen van zijn onderdanen wordt hij steeds waanzinniger. Maar ís Caligula wel waanzinnig? Of is hij alleen maar angstaanjagend eerlijk? In de regie van Thibaud Delpeut draait Caligula de camera’s om en richt ze op de mensen die hem bekijken. Als een chirurg, met videocamera’s als instrumenten, verricht hij zijn ‘sectie op de ziel’.

Sectie op de ziel

Regisseur Thibaud Delpeut gaf zijn enscenering van Caligula de ondertitel ‘sectie op de ziel’ mee. Hij ziet Caligula als een man die niet voorbereid is op de confrontatie met onze sterfelijkheid. Als een man die verscheurd door rouw alleen nog waarde toekent aan de dood, maar die zeker niet de waanzinnige is waar men hem vaak voor houdt. “Aan het begin zal het grappig zijn, daarna ben je geïrriteerd, ontroerd en dan weer geamuseerd. Deze Caligula wordt een reis naar het hart van de duisternis” aldus Delpeut.

In het kort

  • Locatie: Theaters Tilburg. schouwburg
  • Datum & tijd: woensdag 20 februari, 20:15 – 22:15 uur
  • Entree: vanaf €16,50

Locatie

Reageer op dit bericht