Agenda

To pick up a stone

Claudia den Boer, To pick up a stone bij stichting SEA

Wanneer: 24 november 2020 om 10:00 uur tot 28 november 2020 om 17:00 uur Waar: Stichting SEA, Tivolistraat 22 Entree: Gratis
Bestel tickets

Claudia den Boer, To pick up a stone bij stichting SEA

Van 20 november tot 6 december 2020, zal de solo expositie To pick up a stone van Claudia den Boer (Oosteind, 1979) te zien zijn bij SEA Foundation Tilburg. De Tilburgse fotograaf zal naast het tonen van haar werk ook haar nieuwe fotoboek lanceren tijdens het openingsweekend.

In dit boek laat Den Boer foto’s van berg en steen samenkomen en de dialoog met elkaar aan gaan. De expositie bestaat uit een ruimtelijke vertaling van de foto’s die gemaakt zijn binnen het project To pick up a stone.

To pick up a stone

To pick up a stone komt voort uit het eerdere werk Anchors waarin de fotograaf begon met het oprapen van steentjes. Dit project ontstond vanuit een drang om een stukje van het landschap mee te nemen en bij zich te dragen. Later begon Den Boer al reizend de stille aanwezigheid van bergen te fotograferen. Langzaamaan ontstond zo het idee van het fotograferen van ‘de berg in de steen’. Door te spelen met factoren als schaal, belichting en standpunt ontstaan er vragen rondom de waarneming van de bergen en stenen die worden afgebeeld in haar werk. Gedurende het fotograferen werden berg en steen uiteindelijk één voor Den Boer.

De fotograaf nodigt haar publiek uit om de foto’s te bekijken en dan nog eens te bekijken. In de ogen van Claudia den Boer kan dezelfde steen of dezelfde berg er telkens anders uitzien onder verschillende omstandigheden, waardoor er vragen worden opgeroepen rondom de waarneming. Met To pick up a stone tracht de fotograaf de beschouwers te vertragen en te verstillen door hen uit te dagen de verbintenis aan te gaan met iets wat al heel oud is.

Inspiratie

Den Boer vindt haar inspiratie in allerhande plekken. Enerzijds wordt ze gefascineerd door plekken die de mens creëert, persoonlijke plekken zoals de plek waar de mens woont. Aan de andere kant wordt ze geïntrigeerd door plekken die juist wijds en ongrijpbaar zijn, waar de mens nietig wordt. In dit landschap aard ze, voelt ze zich verbonden met de ruimte om zich heen.

Tijdens het fotograferen van dit stille landschap vind ze ook de stilte in zichzelf. Deze verstilling probeert ze ook over te brengen op de beschouwer, via haar foto’s. In de stilte kan men weer contact maken met zijn eigen kern, het kalmeert en is verhelderend ook al kan de stilte soms ook beangstigend zijn.

Claudia den Boer

Claudia den Boer is een in Tilburg gevestigde fotograaf. In 2008 studeerde ze af aan AKV|St. Joost binnen de richting fotografie. Sindsdien heeft de fotograaf niet stilgezeten. Den Boer heeft diverse multidisciplinaire samenwerkingen gedaan met onder andere architecten, dansers en choreografen. Inmiddels heeft ze verschillende exposities in binnen- en buitenland op haar naam staan en reisde ze af naar verschillende internationale artist residenties. Onlangs heeft ze, in opdracht van de Gemeente Tilburg, een 108 meter lang kunstwerk in de openbare ruimte gerealiseerd. Ter gelegenheid van haar tweede fotoboek organiseert Den Boer samen met SEA Foundation de tentoonstelling en boeklancering bij SEA Foundation.

In het kort

  • Datum: 20 november tot 6 december 2020
  • Kunstenaar: Claudia den Boer
  • Plaats: Stichting SEA, Tivolistraat 22, 5017 HP Tilburg
  • Tentoonstelling opening: Alleen op uitnodiging.
  • Openingstijden: In verband met het coronavirus is deze tentoonstelling enkel te bezoeken op afspraak op dinsdag t/m zaterdag.

Wil je To pick up a stone komen bekijken, dan vragen ze je om van te voren een e-mail te sturen met gewenste datum en tijd naar info@seafoundation.eu.

Locatie