Agenda

De achterkant van

‘De Achterkant van Tilburg’ bij Theaters Tilburg

Wanneer: 8 september 2019 van 20:15 tot 22:30 Waar: Schouwburg Concertzaal Tilburg Entree: Vanaf €18,-
Bestel tickets

‘De Achterkant van Tilburg’ bij Theaters Tilburg

Drugscriminaliteit schrikt af maar tegelijkertijd spreekt de verborgen wereld van illegale laboratoria en drugsrunners tot de verbeelding. Een drankje, een blowtje, een pilletje, een lijntje: het is allemaal de gewoonste zaak van de wereld. Drugs voorzien in een breed gedragen behoefte. De bijbehorende criminaliteit is een gevolg van onze diepe verlangens naar spanning en verdoving. Het Zuidelijk Toneel (HZT) trapt theaterseizoen 19/20 af met een grootse voorstelling over deze problematiek, omlijst door een tentoonstelling, een podcast en verschillende contextprogramma’s.

‘De Achterkant van Tilburg’ is van 6 tot en met 15 september te zien bij Theaters Tilburg. De voorstelling is tevens de aftrap van het nieuwe seizoen bij Theaters Tilburg.

De Achterkant van

Voor De achterkant van … heeft Het Zuidelijk Toneel een kleurrijk en talentvol team samengesteld. De cast bestaat onder meer uit Michiel Kerbosch, Björn van der Doelen, Mike Weerts, Dries Alkemade, Erwin Boschmans, Soufiane Moussouli en Huub Smit. Daarnaast introduceren ze een drietal trickers (een mix van Martial Arts en acrobatiek) en drie jonge talentvolle hiphoppers, die gecoacht worden door Fresku. De tekst is geschreven door A.H.J. Dautzenberg en Diederik Stapel. De regie is in handen van Joris van Midde met Wilibrord Keesen (Keesen&Co) aan zijn zijde als spelcoach.

Piet Menu vroeg A.H.J. Dautzenberg en Diederik Stapel een theatertekst te schrijven. Zij kregen volledige artistieke vrijheid en schreven een prikkelend stuk dat een intrigerend spel speelt met de toeschouwer: waar kijk ik naar, wat is er gebeurd, wat moet ik hiervan vinden?

Dautzenberg: Maatschappelijke vraagstukken zijn complex en gelaagd, maar worden uit angst, gemakzucht of opportunisme vaak teruggebracht tot een behapbare, eendimensionale werkelijkheid die grossiert in stereotypen en karikaturen. In De achterkant van… spelen we met deze reflex, overigens zonder te moraliseren of te oordelen.”

Stapel: “Drugscriminaliteit wordt met veel lawaai afgekeurd, maar tegelijkertijd smullen we van de romantische kant ervan. The Godfather en Scarface domineren de filmcanon, Breaking Bad en The Sopranos behoren tot de best bekeken en gewaardeerde series ooit, en de boeken over Holleeder vliegen de winkel uit. Die dubbelheid hebben we in de voorstelling verwerkt.”

De voorstelling

Tieners die in de derde persoon spreken, mannen die het liefst zwijgen, een wijk met verschillende gezichten, een door spijt gepijnigde oude man, in De achterkant van… komen ze elkaar tegen. Maar wat bindt ze, wat hebben ze met elkaar gemeen? De achterkant van… is een collagevoorstelling in vijf aktes. Elke akte heeft een eigen kleur, een eigen karakter, maar samen vormen ze een spannend, thrillerachtig geheel. Het stuk verwart en het stelt gerust, het trekt aan en stoot af, het roept vragen op, maar het geeft nadrukkelijk geen antwoorden.

Locatie

Reageer op dit bericht