Agenda

the best of the fest

Filmspecial: De Kunst van de Russische Avant-Garde bij Cinecitta

Wanneer: 17 september 2017 van 10:30 tot 13:30 Waar: Cinecitta Entree: €24,50
Bestel tickets

Filmspecial: De Kunst van de Russische Avant-Garde bij Cinecitta

Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat de Oktoberrevolutie plaatsvond in Rusland. Daarom presenteert Cinecitta op zondag 17 september om 10.30 uur het verhaalconcert De Kunst van de Russische Avant-Garde.

Cinecitta organiseert een verhaalconcert over het avant-gardisme in de beeldende kunst, de poëzie, het theater en de film in Rusland. Dit concert wordt gepresenteerd door Sandra Geller in samenwerking met zanger en bajanspeler Oleg Fateev en percussioniste Simone Sou.

De Russische avant-garde: een romance met de revolutie

De Russische kunstenaars beleefden een creatieve explosie na de Oktoberrevolutie en creëerden tussen 1907 en 1934 een volledig nieuwe beeldtaal met een nieuw revolutionair artistiek universum.

De experimenten van de schilders Malevitsj, Kandinsky, Goncharova en Larionov hebben een grote invloed gehad op de ontwikkeling van het Europese modernisme. De schrijver Isaak Babel en de dichter Vladimir Majakovsky veroorzaakten een literaire aardbeving, en Vsevolod Meyerhold bedacht een futuristisch theater met een excentrieke manier van acteren. Filmkunstenaar Sergei Eisenstein verrijkte de kunst van cinematografie met zijn beeldende expressie, symbolische taal, integratie van muziek en baanbrekende montagevernieuwingen. Een vuurwerk van talent en experiment. Bewondering alom.

De ijzeren greep van Stalin

In 1935, toen Stalin de Sovjet-Unie in een ijzeren greep had gekregen, beschuldigde hij de avant-gardisten ervan dat zij niet de kunst voor de boeren en de arbeiders creëerden. Deze kunst heeft hij toen verboden en vervangen door het socialistisch realisme. Het gevolg hiervan was dat vele avant-gardistische kunstenaars vanwege hun kunstuitingen en -opvattingen werden geëxecuteerd.

Gelukkig heeft hun kunst de tijd van Stalin overleefd en blijft de invloed van het Russisch avant-gardisme wereldwijd erkend.

De Kleur van Granaatappels

Filmregisseur Sergei Paradjanov (1924 – 1990) vluchtte uit Armenië met zijn ouders voor de Turkse genocide naar Georgië, toen onderdeel van de Sovjet-Unie. Hij volgde een filmopleiding in Moskou. Hij maakte verbluffend eigenzinnige films, vol poëzie en mystiek, met avant-gardistische beelden en futuristische montagetechnieken.

De Kleur van Granaatappels (1964) is de bekendste film van Paradzjanov. De film gaat over de middeleeuwse Armeense dichter Sayat-Nova, zijn werk aan het hof, zijn verboden liefde voor de koningin en zijn gang naar het kloosterleven. De film werd in Rusland pas vijf jaar na het maken, in 1973, vertoond. In ditzelfde jaar werd Paradzjanov gearresteerd. De film haalde desondanks diverse Europese filmfestivals, waar deze furore maakte.

Programma

Tijdens het verhaalconcert De Kunst van de Russische Avant-Garde is het programma als volgt:

  • 10.30 – 11.30 uur: Verhaalconcert
  • 11.30 – 12.00 uur: Koffie/Thee pauze met blini’s
  • 12.00 – 13.30 uur: Filmvertoning De Kleur van Granaatappels

Entree voor dit evenement is €24,50. Kaarten bestellen kan online.

Alles op een rijtje

  • Datum: zondag 17 september 2017
  • Tijd: 10.30 – 13.30 uur
  • Locatie: Cinecitta
  • Entree: €24,50
  • Tickets kun je online bestellen

Locatie

Reageer op dit bericht