Agenda

de schatkamer

De Schatkamer – opent haar deuren!

Wanneer: 15 september 2018 om 11:00 uur tot 16 september 2018 om 16:00 uur Waar: Binnenstad Tilburg Entree: GRATIS
Bestel tickets

De Schatkamer – opent haar deuren!

Op zaterdag 15 en zondag 16 september van 11:00 tot 16:00 bieden de kunstenaars in Tilburg een kijkje in de keuken tijdens De Schatkamer – opent haar deuren! Het tweedaagse evenement van Ateliers Tilburg bestaat uit een kunstroute langs maar liefst 7 locaties in Tilburg.

Meer dan 50 kunstenaars doen dat weekend mee met open ateliers, tentoonstellingen, optredens en gratis workshops. Kortom; voor ieder wat wils! De Schatkamer is een terugkerend concept van Ateliers Tilburg, de stichting die veel atelierpanden in Tilburg beheert. Tijdens de kunstroute ontdek je de vele bijzondere ‘schatkamers’ die Tilburg rijk is; van beeldhouwen tot sieraden maken en van dansoptredens tot live schildersessies.

Deelnemende locaties zijn NS16 (NS plein 16), Rozenstraat (Rozenstraat 8), Goretti (Wilhelminapark 53), Oost 8 (Ringbaan Oost 8), Carré (Carré 32), Gershwin (Gershwinstraat 10 en het Dröge complex (Bisschop Bekkerslaan 263).

Het programmaboekje is te vinden bij alle culturele hotspots, diverse cafés in Tilburg en tijdens de Schatkamer uiteraard ook bij de infostands van de deelnemende locaties. Je kiest zelf je vertrek- en eindpunt!

Voor meer informatie en het volledige programma: www.atelierstilburg.nl

de-schatkamer

Programma per locatie

Dröge

Bisschop Bekkerslaan 263, Tilburg

Wim Mengels | www.wimmengels.com
Het werk van Wim Mengels is geinspireerd door zwel de oude als nieuwe meesters zoals Rafaël, Luis Caballero en Jenny Saville. Zijn schilderijen en tekeningen balanceren tussen abstractie en figuratie.

Maria van Ewijk | www.mariavanewijk.nl
De multidisciplinaire werken van Maria van Ewijk worden vaak in de buitenlucht en natuur getoond. De sculpturen en beelden lijken soms bijna deel te worden van de omgeving en op te gaan in de lucht en het landschap.

Frank Anderson | www.frankanderson.nl
De schilderijen van landschapsschilder Frank Anderson verkennen het landschap van de menselijke geest, de landkaart van zijn dromen. Zijn werken nodigen uit om in te dwalen en in verstrikt te raken en weer de balans te vinden.

Hedri Kool | www.hedrikool.nl
De natuur, tijd en de elementen om mij haar dienen als inspiratie maar tegelijk ook als ingrediënten van het werk van Hedri Kool. Door nabootsing, manipulatie of samenwerking met de elementen om haar heen creëert ze een beeld dat benieuwt en verwondert.

Workshops

Studio Hop | www.studiohop.nl
Vanuit haar atelier in Dröge maakt Paulien Hopmans collecties van tijdloze tassen. Tijdens de Schatkamer houdt zij open atelier en kun je terecht voor een workshop waar je een persoonlijke lederen sleutelhanger met tekst leert maken.

“Laat je naaien door Riëtte Sommerdijk” | www.riettesommerdijk.nl
In dit project naait designer Riëtte Sommerdijk een goed gelijkend portret op stof. Ook haalt zij veel plezier uit het maken van mini genaaide stillevens van 10 x 10 cm. Kortom: ze naait er nog lang niet tussenuit!

Workshop ambachtelijk drukken | Studio Zeedauw | www.studiozeedauw.nl
Ambachtelijk drukker Rozemarijn Oudejans verzorgt tijdens de Schatkamer doorlopend workshops; ambachtelijk drukken zoals lino- en houtsnede, materiaaldruk en polymeerdruk.

Workshop Monoprinten | www.tiffanyschepers.nl
Kunstenaar Tiffany Schepers heet je welkom in haar atelier waar je kennis kunt maken met monoprinten, de meest eenvoudige ambachtelijke manier van drukken.

Milan Seegers | www.milanonstage.com
Milan Seegers is een acrobaat uit Delft en werkte voor verschillende circus gezelschappen. In de maand september is hij weer terug in zijn geboortestad om in het Dröge gebouw aan zijn nieuwe solo voorstelling te werken; Koekoek. Koekoek is een circustheater voorstelling over een circus muppet en zijn gedresseerde kip. Komt dat zien!

Xavier Geerman | Try-out Slokir | Za & Zo om 14:00 | www.xgmusic.com 

Samen Hanna-Lina Hutzfeldt verzorgt componist Xavier Geerman een mystieke performance met muziek en dans, geïnspireerd door de Noorse mythologie.

 

Oost 8

Ringbaan Oost 8, 5013 CA Tilburg

Open atelier & Expositie

Yvon Feenstra | www.glassbyivon.nl
In het prachtige atelier van Glass by Yvon laat Yvon zien hoe een glas in lood raam gemaakt wordt. Met een mini-tentoonstelling van eigen werk toont zij de vele mogelijkheden van glas als medium.

MYM Workshops | Miekie Timmers, Yvon Feenstra & Monique Klaassens
In de workshops van MYM is er alle ruimte en waardering voor je eigen creativiteit, vindingrijkheid en fantasie. Wij bieden een variëteit aan workshops ‘voor elk wat wils’: glas fusen, schilderen, kruiden mengen etc.

Monique Klaassens | www.moniqueklaassens.nl
Ik kom uit een familie vol vrouwen met als ongeschreven regel: familieaangelegenheden blijven in de familie en belangrijke geheimen gaan mee in het graf.  Ik schilder deze vrouwen en als het doek klaar is herken ik mijzelf in hun blik.

DRUKT | Vera Meulendijks | www.verameulendijks.com
DRUKT is een Riso print drukkerij opgezet door Vera Meulendijks, beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper. De druktechniek van de risoprinter is een unieke combinatie van het klassieke stencilen, zeefdrukken en offset printen.

Marc Crombach
In de schilderijen van Marc Crombach staat het vrouwelijk lichaam centraal. De verf wordt tevens gecombineerd met foto’s en materialen zoals menselijk haar en hout.

Frans Denkers | www.fransdenkers.nl
Frans Denkers schildert vragen en verlangens, verleiding en onbevangenheid, uitdaging en onzekerheid, angst en ontroering. Emoties die elk mens kent en kan herkennen, maar waar zelden werkelijk greep op te krijgen is.

Maï Vereecke | www.art-mv.com
Kunstenaar Mai Vereecke plaatst oude schildertechniek in een nieuw daglicht. Door de bewerking en samenstelling van bijenwas en toevoeging van harsen en pigmenten bereikt ze verschillende resultaten.

Jan van Dalen
Kunstenaar Jan van Dalen toont ruimtelijk werk en schilderijen van zijn cursisten: Marie-Louise Koster, Jan van den Heuvel en Ellen Zijp. Jan’s ruimtelijke beelden komen voort uit met name Afrikaans aandoende aanknopingspunten die hij probeert te vertalen naar zijn eigen westerse vormentaal.

Noor Beun | www.noorbeun.com
Pijlentassen, armbeschermers en handschoenen; Noor werkt er de hele dag met plezier aan. Als handboogtrainer in het weekend en met een geschiedenis als illustrator creëert zij op maat gemaakte producten voor schutters van over de gehele wereld. Mis het niet!

Suk-Jing Pang | www.suk-jing.nl
“Every production of an artist should be the expression of an adventure of his soul”. – W.S. Maugham. Dit geldt ook voor Suk-Jing Pang: ze ziet of ervaart iets en gaat de uitdaging aan om de passende techniek/stijl te vinden.

TWIMMS | Miekie Timmers | www.miekietimmers.nl
TWIMMS staat voor The World Is My Museumshow” en is bedacht door kunstenaar Miekie Timmers. Zij werkt aan een duurzame collectie denimfashion met handgeschilderde grafics, fijn borduurwerk en poëzie. De collectie wordt getoond in de trappengallerij.

Margriet Sobrino
Margriet Sobrino-de Poorter maakt olieverf schilderijen, beelden en tekeningen. Daarnaast geeft ze portrettekenlessen naar model. Kom een wens doen bij de Orakelboom en krijg ook een antwoord!

Lillian Willemse | https://sites.google.com/site/lilianwillemse/
Lilian Willemse exposeert werk in het thema hedendaagse religieuze kunst.

Jules Calis** | www.julescalis.nl
Het werk van illustrator Jules Calis varieert van portretten tot sport gerelateerde strips, beeldverhalen, cartoons en bieretiketten voor Brouwerij Daan’s Moonshine. Op zaterdag betrekt hij de patio van AteliersOost8 met en expositie en een pop-up-craftbierbar voor de dorstige bezoeker.

Jeroen van Dongen**
Jeroen werkte jaren als graffiti artist en is nu terug bij de schildersezel. Op zondag 16 september werkt hij aan een schilderij op de patio van AteliersOost 8, geïnspireerd door kleuren uit Zuid-Amerika.

* Alleen op zaterdag 15 september
** Alleen op zondag 16 september

 

Goretti

Wilhelminapark 53 & 54, 5041 DJ Tilburg

Workshop  Illustratie | Leonie van Wijk | Za & Zo om 14:00 | www.leonievanwijk.nl
Bij de workshops illustreren die Leonie tijdens de Schatkamer aanbiedt ga je experimenteren met diverse tekenmaterialen. Verder leer je over ideeën en concepten ontwikkelen en het gebruik van vorm, compositie, kleur- en materiaalgebruik.

Workshop zeefdrukken | John Dohmen
Tijdens de Schatkamer geeft zeefdrukvirtuoos John Dohmen doorlopend gratis workshops in zijn prachtige atelier bij Goretti aan het Wilhelminapark. Neem een kijkje in de wondere wereld van zeefdruk!

Expositie cursisten Modeltekenen en schilderen | Jan van den Berg
Teken- en schilderdocent Jan van den Berg toont het werk van zijn cursisten uit het afgelopen jaar. Het onderwerp is de menselijke figuur en er wordt gewerkt naar levend model.

Open Atelier | Carin de Kok | www.atelierdekok.nu
Carin opent de deuren van haar dromerige en charmante atelier vol wonderlijke keramische figuren.

Parkinson Grasveld | Twan Hendriks |  www.kunstwan.nl
Twan Hendriks presenteert het tot nu toe behaalde resultaat van zijn crowdfunding project het “ParkinsonGrasveld”. Workshops waarin deelnemers grasfiguren maken voor het grote keramische grasveld en daardoor de wetenschap financieel ondersteund naar de ziekte van Parkinson. Twan Hendriks, die zelf aan deze ziekte lijdt, doet dat i.s.m. het Parkinsonfonds Nederland.

Tekenen, de basis en meer | Carola Popma | www.carolapopma.com
Carola toont werk van haar cursisten. Die leren je door het vastleggen van de waarneming de basis van het tekenen. Daarin zijn lijnvoering , perspectiefleer , compositie en plasticiteit begrippen die de cursist leert toepassen.

Anselma Büeler | Expositie & presentatie | De geest in beweging 
Met haar schilderijen als uitgangspunt licht Anselma toe wat het betekent te leven volgens het ritme van de bewegelijke geest. De dynamiek van de kijker en de maker spelen hierbij een belangrijke rol.

 

Carré

Carré 32, 5017 JE Tilburg
Let op: Carré is enkel geopend op zaterdag 15 september. Op zondag 16 september is de locatie gesloten.

Belevingsroute met kunstenaars
De kunstenaars van Carré nodigen je uit voor een belevingsroute door het pand. Je krijgt een rondleiding langs de ateliers. Makers heten je welkom en vertellen over hun werk. Daarnaast bieden sommige kunstenaars ook gratis demonstraties en workshops.

Linda van Os – schilder – www.sisalin.nl
Carla van Iersel – textielkunst met vilt – www.volvanvilt.com
Nienke Voetel – teken- en druktechnieken www.elsase.nl
Claudia den Boer– fotograaf – www.claudiadenboer.nl
Carlien van Soelen – kunstenaar –  www.carlienvansoelen.nl
Veronica Vaes – kostuumontwerper www.hetkostuumatelier.nl
Joep van Gassel – Urban Artist – www.joepvangassel.nl
Diede Verbiest & Vasili Lianouridis – restauratieatelier – www.atelierverbiest.nl
Lia Kuijpers – schilder – www.liakuijpers.nl

 

NS 16

NS16, 5014 DA Tilburg
Expositie, optredens & workshops

Michiel Corten | www.michielcorten.com 
In de landschappen van Michiel Corten doemen de restanten op van menselijk ingrijpen zoals fabriekscomplexen en klassieke gebouwen. De eenzaamheid van deze verlaten industriële architectuur wordt in een dramatisch perspectief geplaatst en speelt met het poëtische.

Ivo van Leeuwen | www.ivovanleeuwen.com
Graficus en schilder Ivo van Leeuwen toont in de grote zaal samen met de andere kunstenaars een reeks werken in verschillende disciplines.

Annette Paulsen | www.annettepaulsen.com
Het terugkerende thema in Annette’s werk is het cyclisch verloop, de circulatie, de cirkel, de oneindige herhaling. Op verschillende manieren verwerkt ze deze thematiek met fotografische, tekenachtige en schilderachtige elementen.

Jasper van Aarle | www.jaspervanaarle.nl
Jasper onderzoekt primaire karakteristieken en factoren die een rol spelen bij de voortdurende vorming van het bestaan door middel van schilderijen, foto’s en sculpturen.

Joost Maissan | www.behance.net/bakvorm
Joost is grafisch vormgever en het gezicht achter Bakvorm Ontwerp en Webdesign.

Janine Hendriks |  Grafisch Ontwerper | www.kaftwerk.nl

 

Optredens:

DansBrabant | Verdere info volgt | www.dansbrabant.nl
Ook in de DansBrabant dependance wordt er opgetreden door verschillende dansgezelschappen. Meer info volgt op onze website!

UniTie | Wolfsbloem | www.unitie-experience.com/
Danscommunity Wolfsbloem komt met ‘UniTie’, een voorstelling en spel waarin een kleine groep mensen een muziekstuk manipuleert en creëert door groepsbewegingen. Meer info volgt op onze website!

 

Rozenstraat

Rozenstraat 80, 5014 AL Tilburg

Expositie & optredens
Jacqueline Bertens | schilderijen | www.jacquelinebertens.nl 

Dick Schellings | schilderijen

Sounding Bodies | Jacqueline Hamelink | www.soundingbodies.com
Jacqueline Hamelink is befaamd celliste en artistiek leider bij Sounding Bodies, een samenwerking tussen muziek en dans. Speciaal voor de Schatkamer geeft zij een optreden. Meer info over tijden en data volgt!

 

Gershwinstraat

Gershwinstraat 10, 5012 AR Tilburg

Ton Naron |
Beeldhouwer Ton Naron bewerkt stukken hout tot sculpturen die deels abstract en deels figuratief zijn.

Paul Kolen | communicatie-miscommunicatie.weebly.com
Paul wordt bewogen door maatschappelijke vraagstukken. Hij wil zijn gevoel daarbij aan anderen overbrengen, door middel van zijn sculpturen.

Martijn van Dalen | www.ateliervandalen.nl
Martijn van Dalen is een multimedia beeldhouwer. Hij werkt voornamelijk in opdracht en maakt vooral groot verplaatsbaar werk dat ingezet wordt op locatie. Tijdens de Atelierroute werkt hij op de Gerschwinstraat aan een sculptuur.

Beeldhouw Service Centrum Tilburg | www.beeldhouwatelier.com
Het beeldhouwatelier biedt de kans zich te oriënteren in het 3D creëren in steen, brons, hout, kunststof etc. Ook zijn er open atelierdagen waarbij je begeleid wordt door Gérard Dielemans.

Wiersma en Smeets | www.wiersma-smeets.eu/
Bij meesterknutselaars Moniek Smeets en Bram Wiersma komt alles van pas om een verhaal te vertellen. Beeldmateriaal, muziek en techniek; het wordt in het laboratoriumtheater allemaal gemaakt en uitgevoerd.

Locatie

Reageer op dit bericht