Agenda

the best of the fest

DocuDinsdag: We Margiela in Cinecitta

Wanneer: 24 oktober 2017 van 19:15 tot 21:00 Waar: Cinecitta Entree: €9,-

DocuDinsdag: We Margiela in Cinecitta

Dinsdag 24 oktober is het weer tijd voor DocuDinsdag bij Cinecitta. Dit keer staat de documentaire We Margiela op het programma.

We Margiela

In de documentaire We Margiela van het Rotterdamse Mint Film Office vertellen mede-oprichter Jenny Meirens en het creatieve team voor de eerste keer het bijzondere verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Maison Martin Margiela. De Belgische modeontwerper Margiela begint in 1988 samen met Jenny Meirens Maison Martin Margiela. In We Margiela praten Meirens en leden van het creatieve team openlijk over de creatieve processen, de aanpak en de bijzondere filosofie van het huis. Diepgaande interviews en uniek archiefmateriaal geven een fascinerend beeld van het ontstaan en de uiteindelijke verkoop van dit gesloten en mysterieuze modehuis.

Ondanks het feit dat de ontwerper en het team in complete anonimiteit werkten, wist modehuis Maison Martin Margiela uit te groeien tot één van de meest bekende, radicale en invloedrijke modehuizen van de twintigste eeuw. De filmmakers gaan op zoek naar de impact van het werk van Margiela op de huidige modewereld. De unieke innovaties van het modehuis, zoals anonimiteit, hergebruik, het ‘wij’ versus ‘ik’, zijn voor veel creatieve makers nog steeds centrale concepten. In de film komt naar voren dat veel iconische beelden en inzichten van het modehuis tot stand zijn gekomen door toeval en intuïtie, niet door vooropgezette plannen.

Het modehuis werd geleid door een sterke ‘gut feeling’ en een groot plezier in het nemen van creatieve risico’s. Tegelijkertijd was Maison Martin Margiela één van de eerste hedendaagse modehuizen die ten onder ging aan de druk van financiële groei. Toen het huis werd verkocht, trokken de oprichters zich vrijwel meteen terug uit het publieke leven. Werknemers en fans bleven gedesillusioneerd achter. Meirens en Margiela hebben elkaar sindsdien niet meer gesproken. Mede-oprichter Jenny Meirens is op 1 juli 2017 overleden. De documentaire laat zien hoe zij onzichtbaar en bij velen onbekend, toch gezichtsbepalend was voor het ontstaan, de aanpak en vormgeving van het huis. Na Meirens dood werd in de internationale media haar visionaire- en baanbrekende werk geroemd. We Margiela is de eerste lange documentaire die over dit modehuis is gemaakt.

In het kort

  • Datum: dinsdag 24 oktober 2017
  • Tijd: 19.15 – 21.00 uur
  • Locatie: Cinecitta
  • Entree: €9,-

Locatie

Reageer op dit bericht