Agenda

dodenherdenking

Dodenherdenking in het Vrijheidspark

Wanneer: 4 mei 2018 Waar: Vrijheidspark Tilburg

Dodenherdenking in het Vrijheidspark

Op vrijdag 4 mei is de jaarlijkse Dodenherdenking. Iedereen in Tilburg is welkom in het Vrijheidspark om dit belangrijke moment samen te herdenken. 

Dodenherdenking

Op 4 mei worden zowel burgers als militairen herdacht, die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. Om 14:00 uur is er een herdenking van geallieerde slachtoffers op het Ereveld bij begraafplaats gilzerbaan. Van 18:15 tot 18:45 uur is er een beiaardconcert in de kerk van ’t Heike aan de Stadhuisstraat. Om 19:00 uur begint daar de herdenkingsbijeenkomst.

De heer Van der Veen, voorzitter van het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 mei, en burgemeester Weterings voeren het woord. Verder is er ruimte voor gedichten en muziek. Daarna wandelen de bezoekers naar het Vrijheidspark achter Factorium, onder muzikale begeleiding van de Dutch Pipes & Drums. Daar voegen ze zich bij de bezoekers die zich daar al verzameld hebben voor de 2 minuten stilte om 20:00 uur. Daarna worden kransen en bloemen gelegd bij de monumenten in het Vrijheidspark. Na afloop nodigt de gemeente bezoekers uit voor een kopje koffie of thee in de foyer van Factorium. Hier is dan ook het nieuwe educatieproject Herdenken en Vieren te bekijken.

Om 21:00 uur zijn geïnteresseerden welkom in de grote zaal van Factorium voor een toneelstuk van het Zuidelijk Toneel. ‘De Tweede Wereldoorlog eindigt vandaag’ is een tragikomedie over een overlevende van de holocaust in het #metoo tijdperk. Het gaat over de macht van het slachtoffer, over schuldgevoel en zelfvernietiging, over het verleden als chantagemiddel. Arnon Grunberg schreef dit toneelstuk en het wordt op 4 mei gelijktijdig door alle grote toneelgezelschappen in het hele land  gepresenteerd.

In Udenhout is de jaarlijkse herdenking om 19:00 uur op het kerkhof bij de St. Lambertuskerk.

Locatie

Reageer op dit bericht