Agenda

Rode Familie

Eric Thys: Lezing over Psychogenocide in de LocHal (AFGELAST!)

Wanneer: 11 april 2020 van 14:00 tot 15:00 Waar: LocHal Entree: Gratis

Eric Thys: Lezing over Psychogenocide in de LocHal (AFGELAST!)

Eric Thys is een psychiater aan de KU in Leuven en auteur. Hij geeft op zaterdag 11 april een lezing over de moord op psychiatrische patiënten in de LocHal. Deze lezing heeft te maken met het herdenken dat Nederland dit jaar 75 jaar bevrijd is.

Hij schreef het baanbrekende en noodzakelijke boek “Psychogenocide”. Thys schrijft over de onderbelichte misdaad van de nazi’s: de moord op psychiatrische patiënten.

Geheime genocide

Een vraagstuk uit een Duits wiskundehandboek anno 1935: ‘De bouw van een psychiatrisch ziekenhuis kostte zes miljoen mark. Hoeveel nieuwe woningen van 15.000 mark hadden voor dit bedrag gebouwd kunnen worden?’ Over de georganiseerde massamoord van de nazi’s op Joden, zigeuners, homo’s en politieke tegenstanders is al veel geschreven. Veel minder bekend is dat Hitler en compagnie zich in de periode vóór de Holocaust al tegen hun eigen burgers met een psychiatrische problematiek of handicap richtten. In die geheime genocide vermoordden ze met de gewillige medewerking van vele hulpverleners en de ondersteuning van een administratief apparaat en een industriële technologie honderdduizenden weerloze en kwetsbare mensen. Aan de hand van wetenschappelijke literatuur reconstrueert en actualiseert hij het drama. Ook legt hij een verrassende link met de beroemde nazitentoonstelling Entartete Kunst. Hierin kwamen rassenhaat, haat tegen de modernen en haat tegen psychisch kwetsbare personen samen.

75 jaar bevrijding

In 1945 -na 5 jaar oorlog- was Nederland eindelijk onder het juk van naziterreur uitgekomen. Veel mensen, die niet voldeden aan de kenmerken van het superieure Arische ras of die kritiek hadden op het naziregime zijn in oorlogstijd opgepakt, afgevoerd en gedood in concentratiekampen. Niet alleen Joden, maar o.a. ook Sinti/Roma, homoseksuelen, politieke gevangenen, Jehova’s Getuigen, psychiatrische patiënten en gehandicapten zijn opzettelijk vermoord.

In de kampen kregen de gevangenen merktekens in de vorm van driehoeken op hun kleding. Een rode voor de politieke gevangenen, een roze voor de homoseksuelen, een bruine voor de Roma/Sinti, een paarse voor Jehova’s Getuigen en een dubbele gele driehoek voor de Joden.

Praktische informatie

  • Zaterdag 11 april
  • LocHal
  • 14.00 – 15.00 uur
  • Gratis

Locatie

Reageer op dit bericht