Agenda

Richard Long

Expositie Richard Long bij De Pont

Wanneer: 16 februari 2019 tot 16 juni 2019 Waar: De Pont Tilburg Museum voor Hedendaagse Kunst Entree: Museumprijs

Expositie Richard Long bij De Pont

Het werk van Richard Long maakt al sinds de opening van De Pont in 1992 deel uit van de collectie van het museum. Het enorme Planet Circle, een zandstenen sculptuur met een doorsnede van ruim negen meter, was jarenlang permanent te zien en werd al snel een favoriet bij het publiek.

De Pont bezit in totaal zes kenmerkende werken van de Land art-kunstenaar, maar hij had nog niet eerder een solotentoonstelling in het Tilburgse museum. Het is voor het eerst sinds hij in 2009 in Tate Britain exposeerde dat er weer een grote verzameling werken van Richard Long bijeen te zien is; zowel sculturen, foto’s als tekstwerken. De laatste grote tentoonstelling van zijn werk in een Nederlands museum was in 1979, in het Van Abbemuseum.

Het werk van Richard Long roept een groot gevoel van vrijheid op. Het idee dat met wandelen kunst kan worden gemaakt opent letterlijk nieuwe werelden. Natuur en landschap zijn altijd onderwerp van kunst geweest, maar wandelen bood Long een andere, eenvoudige manier om tijd, afstand en geografie te onderzoeken. Vanaf zijn eerste werk uit 1967, A Line Made By Walking, heeft hij zijn tochten vastgelegd in foto’s, teksten en landkaarten. Daarnaast bestaat zijn oeuvre uit sculpturen en (wand)schilderingen.

Over Richard Long

Richard Long (Bristol, 1945) wordt gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de land art. Zijn sculpturen maakt hij van materiaal dat hij tijdens zijn lange wandeltochten verzamelt. Maar ook de wandeling zelf ervaart hij als een kunstwerk en de documentatie ervan, in de vorm van kaarten, foto’s of moddertekeningen presenteert hij als zodanig. In Nederland toont het Kröller-Müller Museum vanaf 23 februari ook een aantal werken van Long uit de eigen collectie.

 

Locatie

Reageer op dit bericht