Agenda

Footnote100

Feestelijke muziekperformance Footnote100 in de LocHal

Wanneer: 15 december 2018 van 11:00 tot 13:00 Waar: Spoorzone Entree: Gratis

Feestelijke muziekperformance Footnote100 in de LocHal

Vijfentwintig tweedejaarsstudenten van Fontys Academy of Music and Performing Arts (Fontys AMPA) werken samen met vijfenzeventig Tilburgse amateurmusici van zeer verschillende achtergronden aan Footnote100. Een feestelijke myziekperformance ter ere van het 100-jarig bestaan van Fontys Conservatorium (nu AMPA).

De feestelijke muziekperformance is een samenwerking van EELT Theatercollectief, Fontys AMPA en ContourdeTwern met muziek van Loes Reiling in een concept en regie van Monique Zijp. De musici tonen Footnote100 op zaterdag 15 december op een passende betekenisvolle plek in Tilburg: de totaal vernieuwde LocHal.

Ode aan Tilburg

Footnote100 is een ode aan Tilburg, de gastvrije stad die steeds verandert. 75 amateurmusici van diverse achtergronden en 25 aankomend professionals van AMPA ontmoeten elkaar in het kader van de 100e verjaardag van het conservatorium.

Ontmoeting

Raf De Keninck, Managing director Department of Music (Fontys), vroeg hiervoor Monique Zijp, artistiek leider en regisseur van EELT Theatercollectief dat bekend staat om gedurfde muzikale community art projecten. Zij bedacht een concept om de 100-jarige verbinding tussen Fontys AMPA en de stad en haar voortdurende verandering tot uitdrukking te brengen. Het werd een concept waarin studenten van Fontys AMPA en muzikanten uit alle wijken van Tilburg, van alle leeftijden en achtergronden, met allerlei instrumenten en muziekvoorkeuren elkaar ontmoeten. De musici repeteren samen en leren van elkaar, zoals dat in een ideale stad werkt. Zij spelen de nieuw geschreven compositie Footnote100 van Loes Reiling. De weg naar de muziekperformance toe is hierbij net zo belangrijk als de performance zelf. Het project biedt door de unieke ontmoeting kansen aan nieuwe talenten. EELT Theatercollectief realiseert muziekperformance Footnote100 verder met ondersteuning van Provincie Noord-Brabant, ContourdeTwern en Seats2Meet Tilburg.

Performance

De compositie Footnote100 die ongeveer een uur duurt, bestaat uit korte delen die door kleine ensembles in de totaal vernieuwde LocHal worden uitgevoerd. De delen hebben elk hun eigen karakter en verhaal zoals de mensen in Tilburg dat ook hebben. Historische elementen en geluiden uit de stad maken ook deel uit van de compositie. De bezoekers worden langs verschillende routes door de ruimte geleid en ervaren zo allemaal hun eigen performance. Solisten in Footnote100 zijn celliste Jacqueline Hamelink en saxofonist Oscar Trompenaars. Met een honderdjarige geschiedenis als inspiratie eindigt de performance in het nu met uitzicht op een dynamische toekomst. Dit is waar Fontys AMPA voor staat: speel in op wat nu belangrijk is met het oog op de toekomst en gebruik de geschiedenis als inspiratie.

LocHal

Footnote100 vindt plaats in de LocHal, de gigantische werkplaats in de Tilburgse Spoorzone waar vroeger treinlocomotieven werden gerepareerd. Deze plaats van bedrijvigheid – ongeveer even oud als Fontys AMPA – staat nu ook op de drempel van een nieuwe ontwikkeling. Haar toekomstige functie op het gebied van kunst en cultuur maakt haar de uitgelezen plek voor Footnote100. Het publiek beleeft een muzikale ontdekkingstocht door het reeds beschikbare deel van de LocHal: de nieuwe plek van Seats2Meet Tilburg. Ook de Glazen Zaal maakt deel uit van de beleving.

Footnote100

Zaterdag 15 december | 11.00 uur

LocHal (Spoorzone), Burgemeester Brokxlaan 1000, Tilburg
Gratis maar beperkt plaatsen, aanmelden t/m vrijdag 14 december 11.00 uur via fst100@fontys.nl

Locatie

Reageer op dit bericht