Agenda

Fiona Banner in Museum De Pont

Fiona Banner in Museum De Pont

Wanneer: 29 april 2017 tot 27 augustus 2017 Waar: De Pont Tilburg Museum voor Hedendaagse Kunst

Fiona Banner in Museum De Pont

Tegenstellingen spelen in het werk van de Britse kunstenaar Fiona Banner (Merseyside, 1966) een belangrijke rol. Het gaat daarbij om de verhouding tussen woord en beeld, mens en machine en tussen de fysieke en de virtuele wereld. Haar werk bestaat uit sculptuur, tekeningen, video-installaties, performances, affiches en boeken. De tentoonstelling in De Pont is Banners eerste grote presentatie in Nederland.

Fiona Banner

In de grote hal van De Pont creëert Fiona Banner een theatrale mise-en-scène waarin reusachtige rotorbladen van helikopters en oude onderdelen van militaire vliegtuigen nietsvermoedend de hoofdrol spelen. Door de manier waarop ze deze objecten naar haar hand zet, treedt hun latente antropomorfe karakter aan het licht: Gazelle-rotorbladen doen denken aan totempalen, een paar Harrier-neuskegels suggereren borsten en ergens anders duiken gezichten op door het bijeenplaatsen van kegelvormige onderdelen van Jaguar-vleugeltanks met daarop abstracte grafiettekeningen in verschillende lettertypen.
Al heel lang is Banner gefascineerd door gevechtsvliegtuigen, die ze tegelijkertijd prachtig en afschrikwekkend vindt, haast ‘prehistorisch, voordat er woorden waren’. De constante machtsstrijd tussen woorden en hun betekenis vormt de kern van haar conceptuele aanpak. Het toont hoe historische gebeurtenissen in de loop der tijd in fictie veranderen en conflicten door de populaire cultuur een mythische status krijgen.

Runway (AW17)

De titel van de tentoonstelling, Runway (AW17), verwijst zowel naar landingsbanen als naar modeshows (Autumn/Winter 2017). Met die dubbele betekenis trekt Banner parallellen tussen het haikutheater van de catwalk en het theater van de expositieruimte. Vanuit een belendende zaal klinkt het geluid van een drone vermengd met een tribale beat. De video-installatie Phantom (SS16) laat van de Drone Phantom slechts de schaduw van de camera zien, die de lens op een tijdschrift heeft gericht. Dat fladdert bij de nadering van de helikopter heen en weer door de wind van de propellers. De missie van de drone is gedoemd te mislukken, het blad blijft onleesbaar. Aan beide kanten van het projectiescherm steekt een lang verhoogd plankier naar voren, dat aan modeshows doet denken. Deze catwalk is bedekt met een tekening van een krijtstreeppatroon dat doet denken aan de markeringen op een landingsbaan, een toneel waar de hoofdrolspelers van de grote ruimte zouden kunnen optreden.
De prooi waarop de Phantom als een havik jaagt, is Banners recente publicatie Heart of Darkness, een geïllustreerde herdruk van de novelle van Joseph Conrad uit 1899 die gaat over handel en corruptie en over onze eigen conflicten en verlangens.

Meer informatie

Locatie

Reageer op dit bericht