Agenda

King lear

Het Zuidelijk Toneel met King Lear in Theaters Tilburg

Wanneer: 5 januari 2018 van 20:15 tot 22:30 Waar: Theaters Tilburg Entree: vanaf €19,-
Bestel tickets

Het Zuidelijk Toneel met King Lear in Theaters Tilburg

Zelfzuchtige machthebbers, naar verandering smachtende jongeren, een rijk onder druk; de Vlaamse regisseur Simon De Vos koppelt de thema’s van King Lear aan de Europese Unie van nu. Shakespeare’s meesterwerk is een voorstelling voor jong en oud, met een grenzeloze energie en de krachtige beeldtaal waar De Vos om bekend staat. Het Zuidelijk Toneel brengt de voorstelling op 5 en 6 januari naar Theaters Tilburg.

Na Romeo & Julia en Macbeth maakt Het Zuidelijk Toneel met King Lear zijn Shakespeare-trilogie compleet.

foto: Diego Franssens

De vuile kanten van de mens

De vuile kanten van de mens, daar ligt de fascinatie van Simon De Vos. Zo kijkt hij ook naar King Lear en naar de huidige politiek. Shakespeare is hem lief, maar hij klapt de tekst van King Lear open en legt actuele verbindingen met de Europese Unie, de hedendaagse politieke arena en de bijbehorende retoriek. De Vos is liever maatschappelijk relevant dan heilig.

Simon De Vos: “Ik was verontwaardigd over het feit dat Europa er niet in slaagde om de vluchtelingencrisis aan te pakken en dat de Visegrádlanden (Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije) zich zomaar op eigen houtje terugtrokken uit het spreidingsplan van Angela Merkel. Die Europese malaise en King Lear heb ik intuïtief aan elkaar gekoppeld. Na intensief samenwerken met Vincent Stuer (speechschrijver van Europees Commissievoorzitter
José Manuel Barroso), bleek die parallel ook te kloppen. King Lear is een waarschuwing.
We moeten opletten dat het niet-nemen van beslissingen niet opnieuw leidt naar een oorlogssituatie.”

King Lear

King Lear stichtte samen met zijn kompanen Gloucester en Kent het Rijk, over de oude grenzen heen. Maar de geest is uit de fles. Het zijn verwarrende tijden. Het Rijk kreunt onder het beleid van de oude mannen-generatie die hardnekkig de eenheid wil bewaren. Een jonge generatie stelt de idealen van het Rijk in vraag; het is buigen of barsten. Wanneer zelfs zijn drie dochters zich tegen de idealen van het Rijk keren, kan de zieke Lear dit ultieme verraad alleen maar persoonlijk nemen; hij barst en met hem het Rijk.

Simon De Vos

Simon de Vos (Gent, 1981), die zich als regisseur onder andere onderscheidt met zijn krachtige beeldtaal, is één van de weinige jonge theatermakers die de grote zaal aandurft. En niet zonder succes. In 2013 werd De Vos door het Vlaamse magazine Knack uitgeroepen tot het ‘podiummens van het jaar’.

Piet Menu: “In mijn zoektocht naar het toegankelijk maken van klassiek repertoire voor zowel een jong als volwassen publiek, ontmoette ik Simon De Vos. De Vos viel op met zijn doortastende Romeo & Julia die hij met een groep jonge spelers maakte bij het paleis in Antwerpen. Met zijn grote verbeeldingskracht, enorme energie en liefde voor Shakespeare hield hij mij en vele anderen op het puntje van de stoel, een ervaring waarvan ik graag meer mensen laat genieten.”

In het kort

  • Datum: vrijdag 5 januari 2018
  • Tijd: 20.15 – 22.30 uur
  • Locatie: Schouwburg Theaters Tilburg
  • Entree: vanaf €19,-

Locatie

Reageer op dit bericht