Agenda

Eldorado

Het Zuidelijk Toneel presenteert: Eldorado (UITGESTELD!)

Wanneer: 8 mei 2020 om 00:00 uur tot 5 juli 2020 om 00:00 uur Waar: Het Zuidelijk Toneel Entree: N.n.b.
Bestel tickets

Het Zuidelijk Toneel presenteert: Eldorado (UITGESTELD!)

Het leven is mooi en als ’t even kan, lopen we achter de muziek aan. Want we zijn allemaal op zoek naar ons eigen Eldorado. Maar ondertussen kennen we ook steeds meer andere verhalen over het platteland: de onveiligheid voor de boeren, drugslabs in schuren. Wat gebeurt daar en wat trekken we ons daarvan aan? Tsja. Even de ander kant op kijken misschien?

Stichting Poon, de stichting van initiatiefnemers Wiske Sterringa en Bart van Dongen, presenteert in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel: Eldorado. Een sociaal artistiek voorstellingsproject voor en met de inwoners van vijf Brabantse dorpen. Eldorado is een opgewekt stuk over een boerenfamilie die de uitdagingen van het leven op het platteland in 2020 ervaart.

Over de problemen van de boeren, over de leegstand die oprukt en de gevaren die daardoor ontstaan. In het stuk zien we de crimineel, de boer, zijn familie en de overheid, met als speciale gast de burgemeester. De voorstelling laat -op soms hilarische wijze- zien hoe verwevenheid tussen onder- en bovenwereld ontstaat en hoe dicht ondermijning ons allen op de huid zit. De million-dollar-question is: in wat voor Brabant willen wij leven?

Verenigingen het podium op!

In deze groots opgezette lokale muziektheatervoorstelling spelen fanfares en koren een belangrijke rol. Meer dan 1.000 amateurmuzikanten doen mee uit alle soorten muziekverenigingen, van elk niveau: fanfares, harmonieën, brassbands, kerkkoren, feestbands, accordeon-orkesten.

Tekst, regie en cast

Eldorado is geschreven door theatermaker Wiske Sterringa en de muziek is van componist Bart van Dongen. Zij maakten in het kader van het Jeroen Bosch-jaar in vier Brabantse dorpen de feestvoorstelling Fanfari Bombari, met zo’n 1000 amateurmuzikanten.
De regie is in handen van Roel Swanenberg. Met zijn grote liefde voor locatietheater is Roel een perfecte match voor deze voorstelling. Daarnaast zijn Swanenberg en Het Zuidelijk Toneel ook geen onbekenden voor elkaar. Eerder regisseerde hij hier, de met veel enthousiasme ontvangen voorstelling: Lampenmakers, over de opkomst en opeenstapeling aan veranderingen binnen Philips.

Een kleine kern van professionele acteurs en een muzikant spelen samen met zo’n 200 amateurmuzikanten per locatie. Björn van der Doelen, zanger/gitarist en ex PSV-er (eerder te zien in De Achterkant van …. Het Zuidelijk Toneel), tekent voor één van de hoofdrollen. Bart Klever, onder andere bekend van Flikken Maastricht en Toneelgroep Amsterdam, neemt de rol van de vader op zich. De moeder wordt gespeeld door Sarah Jonker; zij speelde in onder meer Van God Los, Adam-E.V.A., Grenslanders en bij Het Toneel Speelt en de Toneelmakerij. Ronald Jorritsma en Fay Verberk, beiden net afgestudeerd, maken de cast compleet. Elke voorstelling wordt ondersteund door trombonist en accordeonist Hans Sparla.

Locaties

De première vindt plaats op zaterdag 9 mei in de gemeente Rucphen bij Melkveehouderij Familie Van Kalmthout. In de gemeente Hilvarenbeek is Eldorado te zien op Bioboerderij ’t Schop.
In de gemeente Cuijk zijn we te gast bij De Cinquant, een plek met meerdere boerderij-activiteiten. De vierde locatie ligt in de gemeente Loon op Zand, zorgboerderij en boerderijcamping Van Loon’s Hoekske in Kaatsheuvel. Eldorado is tot slot nog te zien bij het melkveebedrijf van de familie Kanters in Loosbroek, gemeente Bernheze.

Samenwerkingspartners

De vijf gemeenten Rucphen, Hilvarenbeek, Cuijk, Loon op Zand en Bernheze zijn belangrijke samenwerkingspartners van het team van Eldorado. Ook het ZLTO, de vereniging voor boeren en tuinders, is partner in de voorstelling. Zij ondersteunt stichting Poon met raad en daad en hielp bij het vinden van de juist locaties. Samen willen alle deelnemende partners een gesprek op gang brengen over de veranderde leef- en werkomgeving van de Brabantse boeren.

Eldorado is een initiatief van Stichting Poon in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel.

Compositie | Bart van Dongen. Tekst | Wiske Sterringa. Regie | Roel Swanenberg
Artistiek advies| Piet Menu. Vormgeving | Simon Haen
Spel | Björn van de Doelen, Bart Klever, Sarah Jonker, Ronald Jorritsma, Fay Verberk e.a.

Themareeks Het Zuidelijk Toneel

Het Zuidelijk Toneel maakt theater. En meer. Artistiek leider Piet Menu Eldorado maakt net als
De Achterkant van …, True Copy, Casting The Pass en De vrouw die de honden eten gaf onderdeel uit van de themareeks rond het grijze gebied van criminaliteit en macht van Het Zuidelijk Toneel dit theaterseizoen. Onze thematische manier van werken geeft ons de mogelijkheid om onderwerpen dieper te behandelen, nieuwe en andere gezichtspunten toe te voegen en te verrassen.

Tijden en tickets vind je op de website. Ticketverkoop start vanaf 19 maart.

Locatie