Agenda

historisch café

Historisch café (met speciaal bier) over het thema vluchtelingen in Regionaal Archief

Wanneer: 29 mei 2019 van 19:30 tot 22:00 Waar: Regionaal Archief Tilburg Entree: Gratis

Historisch café (met speciaal bier) over het thema vluchtelingen in Regionaal Archief

Op woensdag 29 mei aanstaande vindt een historisch café plaats in Regionaal Archief Tilburg. Twee jonge historici komen aan het woord én er wordt lokaal bier geschonken. Het thema van de avond is Vluchtelingen en Brouwerij Kraftbier voorziet in het biertje ‘Dieje Rôoje’. Het historisch café start om 19:30 uur en de toegang is gratis.

In iedere provincie organiseert Lise Koning, Jonge Historicus van het Jaar 2018, samen met Jonge Historici en Jong KNHG, een historisch café bij een archiefinstelling. De cafés zijn een ode aan het archief als kloppend hart van de gehele historische gemeenschap. Hier ligt een goudmijn aan historisch materiaal opgeborgen dat ons helpt de geschiedenis te begrijpen.

Lise Koning: “Ik herinner mij het sterke bewustzijn dat ik een brief in mijn handen had uit de negentiende eeuw. Iemand, eeuwen geleden, schreef deze brief. Die historische sensatie – de verbondenheid die je voelt met iemand uit het verleden terwijl je tegelijkertijd beseft dat je zelf eigenlijk een nietig persoon bent – die historische sensatie is wat mij zo aanspreekt: het archief en geschiedschrijving bieden perspectief.”

Iedere avond bestaat uit twee korte lezingen, een gesproken column en muziek door jong (historisch) talent. Het thema van de avond wordt bepaald aan de hand van een lokaal biertje.

Over het programma

Oorlog, armoede en het verliezen van mensenrechten zijn enkele van de vele redenen om op de vlucht te slaan. Redenen om huis en haard te verlaten voor een beter en veiliger bestaan ergens anders. Zo vluchtten tijdens de Eerste Wereldoorlog tienduizenden Belgen naar Tilburg op zoek naar onderdak en veiligheid. Historicus Gilles de Beuckelaer vertelt tijdens het Historisch Café op 29 mei in het Regionaal Archief Tilburg over zijn onderzoek naar deze Belgische vluchtelingen. Kai Bloemers, docent geschiedenis aan de Heerbeeck College, heeft het vertrek van een ver familielid rond 1955 uit het Brabantse Schaijk uitgezocht. Deze avond deelt hij zijn bevindingen over de reden van vertrek. Iris de Kok, beleidsmedewerker Asiel, Migratie en Integratie bij de gemeente Tilburg, draagt een gesproken column voor en Marieke Haagh verzorgt met haar gitaar de muzikale intermezzo’s. Proef ter afsluiting een ambachtelijk Tilburgs biertje van brouwerij Kraftbier.

Meer info

  • Datum: woensdag 29 mei
  • Tijd: 19:30 (inloop 19:15)
  • Locatie: Tilburgs Archief (Kazernehof 75)
  • Aanmeldingen: check de website

Locatie

Reageer op dit bericht