Agenda

Il n’est pas encore minuit

Il n’est pas encore minuit in Theaters Tilburg

Wanneer: 21 maart 2017 tot 26 maart 2017 Waar: Theaters Tilburg Entree: v.a. €25,50

Il n’est pas encore minuit in Theaters Tilburg

‘Het is nog geen Middernacht…’ is de derde productie van Company XY, een Frans collectief van artiesten-acrobaten die uniek zijn in hun genre. Na Le Grand C (2009) en Laissez–Porter (2005) heeft de groep ‘Il n’est pas encore minuit…’ gemaakt. Deze voorstelling is in oktober jongstleden in Nederland te zien geweest op Festival Circolo en zal op dinsdag 21 maart te zien zijn in Theaters Tilburg.

Il n’est pas encore minuit

Het gezelschap speelde hun eerste twee producties meer dan 500 keer over de hele wereld. Dit succes heeft hen de creatieve vrijheid gegeven om met een groter aantal artiesten de acrobatische techniek verder te onderzoeken.  Compagnie XY breidde hun collectief uit van zes naar zeventien in 2008 en inmiddels zelfs tweeëntwintig artiesten en daarmee heeft de groep de weg geplaveid voor een wezenlijke exploratie van de taal van het lichaam en de wereld die zij voor hun publiek creëren. ’’CIE XY is de wereldwijde top in de acrobatie en legt de lat opnieuw erg hoog’’, aldus de Theaterkrant****.

Zij hebben de codes, ritmes en stijlen van hun esthetiek bijgeslepen en verfijnd en zien de creatie als een verzameling ‘acrobatische frasen’.

Deze frasen vormen de basis voor de ontwikkeling van vaardigheden in het gebruik van het lichaam, maar ze zijn zeker niet de enige focus. Openheid, delen en solidariteit staan net zo goed centraal. Deze waarden zijn essentieel in het functioneren van het gezelschap zelf – niet als vanzelfsprekendheden, maar als een voortdurende fundamentele zoektocht naar evenwicht. Circus kunst in actie is, en bij XY gaat het dan vooral om het tijdens de actie in stand houden van de magie van het samenwerken.

‘Il n’est pas encore minuit…’, is een vluchtig, opwekkend moment; we worden ons bewust dat we bezig zijn met het stelen van de tijd zelf; dat we er gezamenlijk in geslaagd zijn ons op zijn minst los te maken van, zo niet volledig te onttrekken aan die tijd. De voorstelling gaat over voorstelling over evenwicht en perfectie, over onbalans en instabiliteit. Met meerdere perspectieven en gezichtspunten die de kleinste gemene deler mijden en vervangen door een doorlopende zoektocht naar evenwicht geboren uit onbalans, schotelt XY ons een ode aan een onzekere en onvolmaakte mensheid voor. Als klaroengeschal: een oproep om samen te werken, ons te verheugen in het moment en onszelf te beschermen, zonder strijd; een appèl om met elkaar in contact te blijven, waakzaam te zijn en op elkaar te passen.

Meer informatie

  • Datum: Van 21 tot 26 maart in Theaters Tilburg
  • Tijd: 20:15 uur tot 21:25
  • Tickets: v.a. €25,50 (hier bestellen)

Locatie

Reageer op dit bericht