Agenda

Informatiemiddag

Informatiemiddag over glaucoom in ETZ (AFGELAST!)

Wanneer: 11 maart 2020 van 13:30 tot 16:15 Waar: Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ)

Informatiemiddag over glaucoom in ETZ (AFGELAST!)

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) houdt woensdagmiddag 11 maart op locatie ETZ Elisabeth van 13.30 tot 16.15 uur een informatiemiddag over glaucoom, een ziekte die de oogzenuw beschadigt. De informatiemiddag vindt plaats vanwege Wereld Glaucoom Week.

De Wereld Glaucoom Week is een internationaal initiatief van oogartsen en patiëntenverenigingen om aandacht te vragen voor de oogziekte glaucoom. “Glaucoom is een chronische ziekte, omdat je vaak niet weet dat je glaucoom hebt”, zegt oogarts Nicole Bemelmans. “Het is een sluipende dief van je gezichtsvermogen die je niet zijn gang moet laten gaan, maar vroeg moet betrappen en uit alle macht moet tegenwerken om blindheid te voorkomen.”

Programma

 • 13.30-14.00u   Ontvangst (koffie/thee)
 • 14.00-14.05u   Welkom door Johan Camps, voorzitter Oogvereniging
 • 14.05-14.45u   Glaucoom en behandelmogelijkheden
  Nicole Bemelmans, oogarts ETZ
 • 14.45-15.05u  Wat zijn de mogelijkheden bij Visio?
  Johan Damen, medewerker expertisecentrum Visio
 • 15.05-15.20u   Pauze (koffie/thee)
 • 15.20-16.00u   Ervaringsdeskundigen aan het woord
 • 16.00-16.15u   Vragen en afsluiting

Andere activiteiten Glaucoom Week

Naast de informatiemiddag kunnen patiënten en bezoekers van het ETZ een oogdrukmeting laten doen om te weten of ze glaucoom hebben en wordt een druppelinstructie gehouden. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op: www.etz.nl/glaucoomweek2020

Wat is glaucoom?

Bij glaucoom raakt de oogzenuw langzaam beschadigd en neemt het gezichtsveld af. Meestal komt dat door een te hoge oogdruk, waardoor je geleidelijk slechter gaat zien. Dit gaat vaak zo langzaam dat je pas doorhebt dat er iets mis is als de oogzenuw al erg beschadigd is. De ziekte kan niet worden genezen. Daarom is glaucoom een van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid en blindheid. De ziekte kan wel sterk worden afgeremd als deze tijdig wordt opgespoord en de verhoogde oogdruk wordt behandeld.

Aanmelden

Mocht je aanwezig willen zijn op de informatiemiddag over glaucoom, meld je dan voor 4 maart aan via glaucoom@etz.nl

Locatie

Reageer op dit bericht