Agenda

Lacrimosa

Lacrimosa: dertien magische liederen in het Cenakel

Wanneer: 13 februari 2018 van 20:30 tot 23:00 Waar: Cenakel Entree: €15,-

Lacrimosa: dertien magische liederen in het Cenakel

Componist Maxim Shalygin schreef Lacrimosa or 13 Magic Songs (2017) voor de bijzondere bezetting van 7 violen. Op dinsdag 13 februari wordt dit muziekstuk opgevoerd in het Cenakel. 

“Waarom hebben requiems altijd maar één Lacrimosa, de smeekbede om eeuwige rust voor arme zondaars? Alles wat componisten te zeggen hebben, is hier samengebald, wat het voor mij tot het mooiste deel van een requiem maakt.”

Lacrimosa: dertien magische liederen

Maxim Shalygin beantwoordde zijn eigen vraag met Lacrimosa, dat bestaat uit niet minder dan dertien kleinere Lacrimosa’s, oftewel dertien magische liederen voor zeven violisten. Ooit ontstaan uit de uitvaartmis, behoort het Requiem al sinds mensenheugenis over de hele wereld tot de meest geliefde genres geestelijke muziek. Deze bede om vergeving en verzoening heeft in de muziekgeschiedenis een ongekende weerklank gevonden. Onder meer Berlioz in zijn Symphonie Fantastique, Saint-Saëns in de Danse Macabre, Mahler in zijn Tweede Symfonie en Franz Liszts Totentanz is een reeks variaties geheel gebaseerd op het openingsthema van het Dies Irae. Maar bij alle verschillende versies die er zijn ontbrak tot dusver een volledig instrumentale variant.

Met dit werk treedt Maxim Shalygin in een creatieve dialoog, niet alleen met componisten maar ook met geestverwante regisseurs voor wie het thema van de Apocalyps dierbaar was: Ingmar Bergman, Andrej Tarkovski en Lars von Trier.

Kaarten voor Lacrimosa zijn verkrijgbaar. Normaal kosten ze €15,- en studenten betalen €10,-. Een strippenkaart voor drie concerten kost €40,- en een jaarabonnement €100,-. Reserveren kan via de website van De Link.

In het kort

  • Datum: dinsdag 13 februari 2018
  • Aanvang: 20.30 uur
  • Locatie: het Cenakel
  • Entree: regulier €15,-

Locatie

Reageer op dit bericht