Agenda

Arthur Kok

lezing door Arthur Kok in De NWE Vorst

Wanneer: 22 mei 2018 van 20:00 tot 22:00 Waar: Theater De Nieuwe Vorst Entree: Gratis

lezing door Arthur Kok in De NWE Vorst

De ingrijpende cultuurbezuinigingen die enkele jaren geleden onder Halbe Zijlstra plaatsvonden werden destijds gemotiveerd met het argument dat kunst en cultuur economisch nut moet hebben. Op die stellingname is nadien terecht veel kritiek gekomen, maar de vraag blijft: hoe kunnen we dan wél zinvol de maatschappelijke waarde van kunst en cultuur bepalen? Een van de opvattingen die tegenwoordig aan populariteit wint is het idee dat een zeker vermogen tot verbeelding de samenleving gezonder en gelukkiger maakt. Maar wat is verbeelding? Arthur Kok geeft op donderdag 22 mei om 20:00 uur een lezing, ‘Wat is Verbeelding?’. 

Arthur Kok

Om grip te krijgen op wat verbeelding is, combineert Kok ideeën van filosofen als Kant, Hegel en Benjamin met die van hedendaagse kunstenaars als Heiner Goebbels, Romeo Castellucci en Brian Eno. Zijn these is dat verbeelding geen individuele eigenschap maar een collectief vermogen is. Als wezenlijk sociale activiteit levert verbeelding niet slechts een productieve bijdrage, maar is tegelijk een symptoom van een zieke maatschappij. Verbeelding is een noodzakelijke pathologie, een crisisbewustzijn dat ontstaat uit het falen van de maatschappelijke werkelijkheid.

Arthur Kok is filosoof, dramaturg en zakelijk leider. Samen met celliste-performer Jacqueline Hamelink vormt hij het gezelschap Sounding Bodies dat theatervoorstellingen maakt op het snijvlak van muziek, dans en beeldende kunst. Hij is verder gespecialiseerd in de Kantiaanse en Hegeliaanse filosofie. Onder zijn redactie verschijnt eind april 2018 het boek “Objektiver und absoluter Geist nach Hegel: Kunst, Religion und Philosophie innerhalb und außerhalb von Gesellschaft und Geschichte” bij uitgeverij Brill Academic Publishers.

 

Locatie

Reageer op dit bericht