Agenda

Bevrijding van Tilburg

Lezing over de bevrijding van Tilburg bij Peerke Donders

Wanneer: 19 januari 2020 van 14:00 tot 16:00 Waar: Peerke Donders Paviljoen Entree: Gratis

Lezing over de bevrijding van Tilburg bij Peerke Donders

In het Peerke Donders Paviljoen geeft Henk van der Linden op 19 januari een lezing over de bevrijding van Tilburg. Het verhaal gaat slechts ten dele over de militaire aspecten. Vooral wat er in de stad gebeurde en wat de mensen overkwam staat centraal. Deze inhoud sluit perfect aan bij de expositie ‘De Laatste Getuigen’ in het Peerke Donders Paviljoen. Aanvang 14.00 uur, toegang is gratis.

Brabant Bevrijd

Henk van der Linden publiceerde onlangs het boek ‘Brabant Bevrijd’. De in 1944 in Oisterwijk geboren bedrijfseconoom en onderwijskundige ging zich na zijn pensionering verdiepen in wat hij ‘de kleine geschiedenis’ in de periode 1900-1955 noemt. Zeg maar de geschiedenis van de gewone vrouw en man. Van zijn hand verschenen acht boeken over de Tweede Wereldoorlog.

De lezing op zondag 19 januari heeft Henk van der Linden speciaal voor ‘De Laatste Getuigen’ in het Peerke Donders Paviljoen geschreven. Hij is een beoefend verteller die de toehoorder gemakkelijk mee kan nemen in zijn verhaal. Tijdens zijn lezing vertoont hij historische foto’s over de bevrijding.

De bevrijding van Tilburg

Henk van der Linden begint zijn verhaal in de jaren voor de oorlog en neemt de toehoorders mee op een lange mars. Vanaf de inval van de Duitsers, door de ellendige oorlogsjaren en D-Day, om dan helemaal in te zoomen op de gebeurtenissen in Tilburg. Zelf zegt hij over zijn lezing: “Wat de Tilburgers bij de bevrijding is overkomen plaats ik in hoe het dagelijks leven er in de jaren ervoor uitzag voor de gemiddelde Tilburger en of dat na de bevrijding wezenlijk anders was.”

De laatste getuigen

De tentoonstelling ‘De Laatste Getuigen’ in het Peerke Donders Paviljoen werd op 26 oktober vorig jaar door burgemeester Theo Weterings geopend. ‘De Laatste Getuigen’ is de bijdrage van Stichting Petrus Donders Tilburg aan de viering van 75 jaar bevrijding van Tilburg. De Duitsers werden immers op de geboortedag van Peerke Donders verdreven. Bezoekers van de lezing van Henk van der Linden kunnen de tentoonstelling ook bezoeken. Als onderdeel van de expositie kan de documentaire ‘De Laatste Getuigen’ worden bekeken. Ook is het gelijknamige boek over de bevrijding van Tilburg nog verkrijgbaar.

Voor meer informatie over Peerke Donders kun je terecht op hun bedrijfspagina op Tilburg.com, of hun eigen site.

Locatie