Agenda

Living in Transition

Gratis stadscolleges Living in Transition in de Kennismakerij

Wanneer: 14 november 2017 van 13:15 tot 15:15 Waar: De Kennismakerij Entree: gratis

Gratis stadscolleges Living in Transition in de Kennismakerij

Vanaf 24 oktober word je meegenomen in een wereld van stedelijke ontwikkeling tijdens de gratis stadscolleges Living in Transition. Dit is een Tilburgse samenwerking van Fontys International Lifestyle Studies en de proeftuinbibliotheek De Kennismakerij.

De colleges zijn vanuit de gedachte van een economie waarin kennisdelen steeds belangrijker wordt door de Bibliotheek Midden-Brabant opengesteld voor externen onder de naam KennisKans.

Living in Transition

Binnen deze stadscolleges staat ruimtelijke ontwikkeling in relatie tot sociale processen centraal:

  • Hoe ontstaan ontmoetingsplekken?
  • Wat is de rol van de (openbare) ruimte daarin?
  • Op welke manier oefenen verschillende groepen invloed uit op hun leefomgeving?
  • Hoe is dat in de loop van de tijd veranderd?

Om te beginnen wordt gekeken naar de manier waarop steden door de eeuwen heen tot stand zijn gekomen en gebieden zijn ontwikkeld. Vervolgens wordt er ingezoomd op recente ontwikkelingen zoals een terugtrekkende overheid, leegstand, bottom-up bewegingen en ‘social design’. In de open colleges wordt gekeken naar de vernieuwingen binnen de stedenbouw en hoe deze de stad en de leefomgeving van mensen beïnvloeden. In een tijd waarin de kloof tussen de plannen van grote spelers en de lokale behoefte van mensen steeds groter wordt, wordt er gezocht naar nieuwe inspiratie in een periode van transitie.

KennisKans

Met KennisKans daagt de Bibliotheek Midden-Brabant bedrijven en organisaties uit om hun kennis te delen met de inwoners van Tilburg. Fontys-docent Saar van der Spek ziet de wereld als één groot klaslokaal en was direct enthousiast. Afgelopen jaar was haar vorm van KennisKans al een groot succes. De aanwezigheid van architecten, kunstenaars en andere mensen die vanuit een persoonlijke interesse aanschuiven gaf de lessen veel extra diepgang door aanvullingen uit de praktijk, de docent meer scherpte en de studenten inzicht in hoe de theorie met de praktijk is verweven. Dit is een mooie stap in het verder verbinden van een opleiding met de stad, in het delen van kennis en het samenwerken met het veld.

Deelnemen

Geïnteresseerden zijn welkom om deel te nemen aan de volledige cursus. Eén of meerdere losse colleges bijwonen kan ook. Het is handig om je aan te melden via kennismakerij@bibliotheekmb.nl. Ook bedrijven of organisaties die op een soortgelijke manier een (kennis)kans zien voor het delen van kennis, kunnen zich via dit mailadres melden om de mogelijkheden met de Bibliotheek Midden-Brabant te onderzoeken.

Living in Transition vindt plaats om 13.15 uur op 24 en 31 oktober en op 7 en 14 november. Meer informatie vind je op bibliotheeknieuwestijl.nl.

In het kort

Locatie

Reageer op dit bericht