Agenda

Luc Brants

Luc Brants over homoseksualiteit in Tilburg in LocHal (AFGELAST!)

Wanneer: 28 maart 2020 van 14:00 tot 15:00 Waar: LocHal Entree: Gratis

Luc Brants over homoseksualiteit in Tilburg in LocHal (AFGELAST!)

Op zaterdag 28 maart vindt er in de LocHal een lezing van Luc Brants plaats. De lezing staat in het teken van homoseksualiteit in Tilburg. Deze lezing heeft te maken met het herdenken dat Nederland dit jaar 75 jaar bevrijd is.

De lezing van Luc Brants zal gaan over de vervolging van homoseksuelen tijdens de bezetting door de nationaalsocialisten. in het kader van de veel oudere en ook na de bezetting voortdurende negatieve houding ten opzichte van homoseksualiteit in Europa en de praktische uitwerking daarvan in Tilburg.

Luc Brants

Luc Brants is opgeleid als cultureel antropoloog en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot sociaal-historicus. Hij was betrokken bij historisch onderzoek naar geweld in de doven- en blindeninternaten in Nederland. Hij heeft de homo-emancipatie in Eindhoven beschreven. Momenteel werkt hij aan een boek over de zichtbaarheid van homoseksualiteit in Tilburg. Ook is hij betrokken bij een onderzoek naar de arbeidsdiscriminatie van de overheid van haar homoseksuele personeel in de naoorlogse periode.

75 jaar bevrijding

In 1945 -na 5 jaar oorlog- was Nederland eindelijk onder het juk van naziterreur uitgekomen. Veel mensen, die niet voldeden aan de kenmerken van het superieure Arische ras of die kritiek hadden op het naziregime zijn in oorlogstijd opgepakt, afgevoerd en gedood in concentratiekampen. Niet alleen Joden, maar o.a. ook Sinti/Roma, homoseksuelen, politieke gevangenen, Jehova’s Getuigen, psychiatrische patiënten en gehandicapten zijn opzettelijk vermoord.

In de kampen kregen de gevangenen merktekens in de vorm van driehoeken op hun kleding: een rode voor de politieke gevangenen, een roze voor de homoseksuelen, een bruine voor de Roma/Sinti, een paarse voor Jehova’s Getuigen en een dubbele gele driehoek voor de Joden.

Praktische informatie

  • Zaterdag 28 maart 2020
  • Bibliotheek LocHal
  • 14.00 – 15.00 uur
  • Gratis

Locatie

Reageer op dit bericht