Agenda

Mette Sterre

Mastertalk met Mette Sterre bij de Pont

Wanneer: 23 mei 2019 van 16:30 tot 17:30 Waar: De Pont Tilburg Museum voor Hedendaagse Kunst Entree: Gratis

Mastertalk met Mette Sterre bij de Pont

De vierde en laatste Mastertalk van het Apprentice Master seizoen 2018/2019 zal plaatsvinden op donderdag 23 mei 2019. Voorafgaand aan de opening van de laatste tentoonstelling in de reeks, zal master Mette Sterre in gesprek gaan met een moderator over haar werk. 

Over Mette Sterre

Mette Sterre onderzoekt in hoeverre we het ‘natuurlijke’ menselijke lichaam kunnen verwringen en verdraaien om zo een nieuwe vorm van ‘ethiek’ te krijgen. Ze is een kunstenaar die zich richt op performance en sculptuur, en die sculpturale kostuums creëert op de grens van het geheimzinnige en het groteske.
Sterre’s praktijk wijst op een bezorgdheid met de angsten van samenleving, zonder het geprivilegieerde denkbeeld van mensen als meester van het universum te ontkennen. Door het gebruik van DIY-protheses is haar werk een call-to-arms om los te breken van de Westerse obsessie met de heiligheid van de menselijke vorm.

Capaciteiten

Het vermenselijken van beschikbare materialen is een politieke daad van weerstand. Door te produceren op een tijdrovende en arbeidsintensieve manier, toont ze de capaciteiten van het lichaam om de zeggenschap over zichzelf te nemen. Dit doet ze met verbindingen naar folklorische en carnavaleske tradities van tijdelijke autonome ruimtes.
Deze kostuums staan aan de basis van Sterre’s performances. Hierdoor worden zij het middel om de notie van bewegingloze sculptuur te verbinden met de levendigheid van performers. Na het creëren van lichaamstaal voor deze lichamen, ontwikkelt zich een narratief via spel en improvisatie. De laatste laag voor de performance is de muziek die functioneert als sonische set.

Wereldwijd

Mette Sterre is momenteel artist in residence aan de Rijksakademie in Amsterdam tot en met 2020. Haar werk wordt aan de andere kant van de wereld getoond. Bijvoorbeeld in Hamburg, New York, Milaan, Londen, Athene en op Curacao. Haar werk is gepubliceerd in Vogue Italia, Wall Street Journal, Hollywood Reporter, New York Times en Volkskrant Magazine.

Algemene informatie

  •  Mastertalk met Mette Sterre
  • Museum de Pont: Wilhelminapark 1, Tilburg
  • Donderdag 23 mei 2019, 16.30 tot 17.30 uur

Locatie

Reageer op dit bericht