Agenda

Meestervervalser

Het verhaal van een meestervervalser bij de Nieuwe Vorst

Wanneer: 18 januari 2020 van 20:30 tot 22:00 Waar: Theater De Nieuwe Vorst Entree: vanaf €8,50
Bestel tickets

Het verhaal van een meestervervalser bij de Nieuwe Vorst

Op 17 & 18 januari duikt BERLIN bij de Nieuwe Vorst diep in het leven van meestervervalser Geert Jan Jansen. True Copy toont het interne raderwerk van een complexe man, als handleiding om de hypocrisie binnen de kunstwereld bloot te leggen. Hoeveel is de waarheid nog waard? En is het soms niet frisser om mee te gaan in een briljant vormgegeven leugen?

Het verhaal van een meestervervalser

Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stoten er op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Opmerkelijk detail: het gros ervan blijkt uit het penseel van Jansen te komen. Hij doet dit zo overtuigend dat Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschrijven bij werk dat hij fabriceert.

Meer dan twintig jaar neemt meestervervalser Geert Jan Jansen de kunstwereld in het ootje. “Ik ben geen oplichter, ik ben een verlichter,” zegt hij er zelf over. “Ik denk dat ik hen best wat werk uit handen heb genomen.”

Tot op de dag van vandaag hangen er in musea wereldwijd nog steeds vier werken waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk van Geert Jan zijn. Een spellingsfout in een certificaat dat hij uitschrijft bij een werk ‘in de stijl van’ Chagall doet hem na vele jaren uiteindelijk de das om.

Tickets

Ben jij benieuwd geworden naar dit verhaal over Geert Jan Jansen? Bestel snel je tickets voor 17 of 18 januari op de website van De Nieuwe Vorst. Een regulier kaartje kost €17,00. Ben je onder de 25 of student, dan ben je er voor €10,- bij. Op vertoon van je FHK-kaart hoef je maar €8,50 te betalen.

Locatie

Reageer op dit bericht