Agenda

the best of the fest

Museum De Pont: ruimte voor kunst bij Cinecitta

Wanneer: 15 november 2017 van 19:30 tot 22:00 Waar: Cinecitta Entree: €6,50

Museum De Pont: ruimte voor kunst bij Cinecitta

Cinecitta presenteert woensdag 15 november de documentaire Museum De Pont: ruimte voor kunst. Deze is gemaakt in het kader van het vijfentwintigjarig bestaan van het museum. De makers van de film worden op deze avond geïnterviewd.

Museum de Pont: ruimte voor kunst

In deze documentaire schetsen de filmmakers een veelzijdig beeld van De Pont. Het museum is vernoemd naar de jurist en zakenman Jan de Pont (1915-1987) uit wiens nalatenschap een stichting is opgericht ter stimulering van de hedendaagse beeldende kunst. De Pont vestigde zich in een voormalige wolspinnerij in Tilburg, opende in 1992 zijn deuren en behoort sindsdien tot de toonaangevende musea voor hedendaagse kunst.

De filmmakers brengen zowel de geschiedenis van De Pont als de dagelijkse gang van zaken van dit museum in beeld: het vaste team onder leiding van Hendrik Driessen (die het museum al die tijd heeft geleid), kunstenaars, medewerkers en bezoekers. Het verhaal wordt verteld door de direct betrokkenen zelf, onder wie Jos de Pont (zoon van Jan de Pont en voorzitter van het bestuur), en door een internationaal gezelschap kunstenaars: Marc Mulders, Robert Zandvliet, Marlene Dumas, Berlinde de Bruyckere, Fiona Banner, David Claerbout, Callum Innes, Jan Andriesse, Toon Verhoef en Anish Kapoor. Hij heeft speciaal voor het vijfentwintigjarig jubileum van het museum een beeld ontworpen dat voor De Pont staat. Het kunstwerk, dat de voorlopige titel Sky Mirror heeft en de hemel weerspiegelt, werd op 16 september door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix officieel onthuld en is opgedragen aan Hendrik Driessen.

Over de makers

Jeanne van der Horst en Maarten de Kroon werkten eerder samen aan de documentaire Mysterious Masterpiece (2016) en aan een portret van de kunstenaar Jan Andriesse (voor de serie Hollandse Meesters). Maarten de Kroon is één van de makers van de bekroonde documentairefilm Hollands Licht (2003), die hij samen met kunsthistoricus Gerrit Willems bedacht en schreef. Gerrit Willems trad op als adviseur voor Museum De Pont: ruimte voor kunst.

In het kort

  • Datum: woensdag 15 november 2017
  • Tijd: 19.30 – 22.00 uur
  • Locatie: Cinecitta
  • Entree: €6,50

Locatie

Reageer op dit bericht