Agenda

Nationale Traumadag

Nationale Traumadag bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Wanneer: 23 september 2017 van 10:00 tot 16:00 Waar: Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) Entree: gratis

Nationale Traumadag bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Wat gebeurt er na een zwaar verkeersongeluk of een grote calamiteit? Hoe werken hulpdiensten samen om het leven van de patiënt te redden? Bezoekers ervaren dat zelf tijdens de vierde editie van de Nationale Traumadag op zaterdag 23 september.

Belangstellenden zijn tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom op locatie Elisabeth van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). De toegang is gratis!

Nationale Traumadag

Deze dag wordt georganiseerd door het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis), NAZB (Netwerk Acute Zorg Brabant) en de Ongeval Stichting. Hulpdiensten en samenwerkingspartners zoals de brandweer, de ambulancedienst, het Mobiel Medisch Team, het Rode Kruis, de GHOR, de huisartsenpost, Damast en Libra Revalidatie leveren belangrijke bijdragen. Alle betrokken partijen willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met alle aspecten van de zorg na een ongeval.

Unieke kans

Traumachirurg Mike Bemelman: “We bieden met de Nationale Traumadag een unieke kans om een kijkje te nemen achter de schermen van de traumazorg. Zorgverleners zijn volop aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Uiteraard mogen bezoekers ook veel dingen zelf proberen. Zo zijn kinderen een dag ambulanceverpleegkundige, opereren volwassenen een knie en ervaar je als gezin een traumaopvang op de Spoedeisende Hulp.”

Het interessante en afwisselde programma is samengesteld voor jong en oud. Bij binnenkomst ontvangen de bezoekers een programmaboekje met een overzicht van alle activiteiten, inclusief een plattegrond met looproute. Het volledige programma is te vinden op www.etz.nl/traumadag.

Traumahelikopter

Op het buitenterrein van het ziekenhuis is te zien hoe ketenpartners te hulp schieten bij een ongeval om het leven van de slachtoffers te redden. Een tankauto met giftige stoffen is tegen een personenauto gebotst. Wat gebeurt er dan? Hoe gaat dat er stap voor stap aan toe? Daarnaast zijn bezoekers getuige van een berenoperatie en vangen zij wellicht een glimp op van de traumahelikopter, die deze dag parate dienst heeft.

Defensie

Op het buitenterrein zijn demonstraties van Defensie te vinden. Defensie toont hoe de eerste opvang van militaire slachtoffers plaatsvindt met een Boxer-pantserwielvoertuig. Ook is het historische Rode Kruis aanwezig. Verder staat bij de hoofdingang een semi-autonome Volvo te wachten voor een proefrit.

Kijkje in de operatiekamers

Ook binnen de ziekenhuismuren is veel interessants te beleven. Zo is te zien hoe 3D-printing, Virtual Reality en andere innovaties worden toegepast in de zorg. Op de eerste verdieping van het ziekenhuis geeft de Intensive Care een demonstratie, kunnen kinderen opereren op plastic botten en nemen bezoekers een kijkje in een van de operatiekamers.

Meerdere samenwerkingspartners van het Traumacentrum zijn actief aanwezig. Zo geven de medewerkers van Libra Revalidatie informatie over het revalidatietraject van een traumapatiënt. En vertellen vrijwilligers van het Ronald Mc Donald Huis Middenwest-Brabant over de ondersteuning van de familie van traumapatiënten.

Eerdere edities van de Landelijke Traumadag werden georganiseerd door de academische ziekenhuizen in Nijmegen, Utrecht en Groningen.

Over Netwerk Acute Zorg Brabant

NAZB (Netwerk Acute Zorg Brabant) verbindt de schakels in de acute zorgketen om de opvang en behandeling van patiënten met een acute zorgbehoefte zo goed mogelijk te regelen. Zo krijgen patiënten bij een acuut levensbedreigende aandoening of een ongeval zo spoedig mogelijk op de juiste plek de beste zorg. Bureau NAZB is verbonden aan het ETZ, hét Traumacentrum voor de regio Brabant. NAZB is een van de elf acute zorgnetwerken van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

In het kort

  • Datum: zaterdag 23 september 2017;
  • Tijd: 10.00 – 16.00 uur;
  • Locatie: Elisabeth Ziekenhuis;
  • Entree: gratis!

Locatie

Reageer op dit bericht