Agenda

Nieuwjaarslezing

Nieuwjaarslezing in de Hasseltse Kapel

Wanneer: 7 januari 2018 van 11:00 tot 13:00 Waar: De Hasseltse Kapel Entree: gratis

Nieuwjaarslezing in de Hasseltse Kapel

Paul Spapens geeft op zondagmorgen 7 januari de Nieuwjaarslezing over multireligieus Brabant in de Hasseltse Kapel. Deze jaarlijkse lezing begint om 11.00 uur en de toegang is gratis! Na afloop wordt een kopje koffie geschonken. Paul Spapens ondersteunt zijn verhaal met foto’s. Hij is dagbladjournalist en publicist en schreef tientallen boeken over immaterieel erfgoed en identiteit.

De ontkerkelijking heeft met een revolutionaire snelheid over Brabant geraasd. Nu de ontkerkelijking vrijwel is voltooid en de ene kerk na de andere wordt gesloten, vraagt Paul Spapens zich af hoe het is gesteld met religie en spiritualiteit in hedendaags Brabant. Een onderzoek, uitgevoerd samen met zijn collega Marieke Boerefijn, bracht hem op het spoor van tientallen religieuze stromingen die Brabant momenteel rijk is.

Zin in Brabant

De titel van de lezing is Zin in Brabant naar het gelijknamige boek dat Paul Spapens schreef samen met Marieke Boerefijn. In dit boek stellen ze vast dat de ontkerkelijking van Brabant zijn dieptepunt heeft bereikt. Ze vragen zich af of dit betekent dat er geen religie meer is in Brabant. Ze gaan op onderzoek uit en komen tot de verrassende ontdekking dat er in Brabant méér religie is dan ooit. Dit boek dient als basis voor de lezing, maar het verhaal dat Paul Spapens tijdens zijn lezing vertelt is veel breder.

Hij laat zien dat de ontkerkelijking, de mondialisering en de multiculturalisatie van de Brabantse samenleving zich in dezelfde periode hebben afgespeeld. Daarbij maakt Paul Spapens gebruik van zijn kennis over dit onderwerp. Een van de boeken die hij schreef gaat over de komst van de gastarbeiders naar Midden-Brabant. Hij schreef boeken over de culinaire cultuur van immigranten en de invloed die de cultuur van immigranten en van de Brabanders wederzijds op elkaar hebben.

nieuwjaarslezing

De lezing Zin in Brabant laat zien dat in de van oorsprong katholieke provincie Brabant  tegenwoordig boeddhistische tempels zijn, spirituele doolhoven, moskeeën, reikimeesters, druïden, synagogen, vrijmetselaars en nog veel meer vormen van religie en spiritualiteit te vinden. Het christendom lijkt trouwens bezig aan een schuchtere revival. Volksgeloof als het bezoeken van de Hasseltse kapel is nog steeds een belangrijk fenomeen en wint aan kracht. Geloof blijkt ook in de huidige tijd heel belangrijk voor velen. Alleen soms in een andere vorm dan Brabant eeuwenlang gewend is geweest.

Nieuwjaarslezing

  • Datum: zondag 7 januari 2018
  • Tijd: 11.00 – 13.00 uur
  • Locatie: de Hasseltse Kapel
  • Entree: gratis!

Locatie

Reageer op dit bericht