Agenda

Open Dag editie Loon op Zand in Regionaal Archief Tilburg

Wanneer: 16 november 2019 van 10:00 tot 16:00 Waar: Regionaal Archief Tilburg Entree: Gratis

Open Dag editie Loon op Zand in Regionaal Archief Tilburg

Dit jaar bestaat Loon op Zand 750 jaar. Regionaal Archief Tilburg beheert het document met de álleroudste naamsvermelding van Loon op Zand. Tijdens de Open Dag op zaterdag 16 november is het origineel van dit archiefstuk uit 1269 te bekijken. Een deel van de dag staat in het teken van de geschiedenis van de dorpen Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer. De opening om 10.00 uur is extra feestelijk door de komst van Hertog Jan van Brabant, heer Willem van Horn, hun hofdames en de griffier.

Tijdens deze dag vertellen bijzondere en soms onbekende archiefstukken het verhaal van Loon op Zand door de eeuwen heen. Een kleine expositie van originele archiefdocumenten belicht historische feiten uit de geschiedenis van de gemeente. De oudste naamsvermelding van Loon op Zand is meteen ook het oudste archiefstuk uit de collectie van Regionaal Archief Tilburg. Op het perkamenten stuk met grote waszegels wordt in het Latijn de belening van een stuk grond (de Heerlijkheid Venloon (Loon op Zand)) vastgelegd.

Maar er is meer te doen deze dag. Er worden workshops gegeven over de digitale mogelijkheden die de archief-website biedt om van huis uit aan de slag te gaan met onderzoek. Er zijn presentaties over programma’s die je daarbij helpen, zoals het stamboomprogramma Aldfaer en de website Wat Staat Daer? voor het leren lezen van oud schrift.

Erik Jan Broers (Tilburg Law School, TilburgUniversity) houdt deze dag een lezing over rechtspraak in de voorbije eeuwen. In Loon op Zand, op de grens van Holland en Brabant, was het door de hertog toegestaan om recht te spreken. Hoe de rechtspraak in zijn werk ging kan Broers, ondanks de soms zware of zwarte onderwerpen, met humor vertellen. Hij geeft een bijzondere kijk op de geschiedenis van de streek.

Ook bijzonder is de vertoning van filmmateriaal uit Loon op Zand uit de eerste helft van de vorige eeuw. De families Kolfschoten en Verheyen woonden in het kasteel en fotografeerden en filmden hun omgeving en hun leven vol rijkdom. Dit leverde bijzonder materiaal op. Foto’s zijn al enige tijd via de website van het archief te bekijken. Een selectie van de films beleeft op 16 november de première.

Heemkundekring Loon op ’t Sand en De Ketsheuvel presenteren zich ook tijdens deze Open Dag.

Als specialisten in lokale geschiedenis mogen ze zeker niet ontbreken. Leuk om te weten: ook zij vieren hun verjaardag! Loon op Zand is 750 jaar, Heemkundekring Loon op ‘t Sandt 40 jaar en De Ketsheuvel viert zijn 12 en een halfjarig bestaan. Redenen genoeg om hier aan het begin van de dag op extra feestelijke wijze bij stil te staan! Komt dat zien!

Regionaal Archief Tilburg beheert vele archieven van Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer. Het gaat dan om de historische archieven van de Heerlijkheid en de gemeente. Maar ook de burgerlijke stand-registers, zover openbaar, en de doop- trouw en begraafregisters van de kerken van vóór 1811. Om de onderzoeker tegemoet te komen wordt al erg veel digitaal beschikbaar gesteld, zodat er van huis uit onderzoek gedaan kan worden. Veel namen uit de registers zijn opgenomen in de genealogische database. Dit alles is te raadplegen via de website www.regionaalarchieftilburg.nl.

Praktische informatie

  • Iedereen is welkom om op zaterdag 16 november kennis te komen maken met de archiefschatten van Loon op Zand.
  • Open Dag editie Loon op Zand – Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg.
  • Zaterdag 16 november 2019 van 10.00 tot 16.00 uur
  • Vrije entree

Locatie

Reageer op dit bericht