Agenda

Peng Zhang

Peng Zhang presenteert werkt in vitrine SEA Foundation

Wanneer: 16 oktober 2020 tot 15 november 2020 Waar: Stichting SEA, Tivolistraat 22 Entree: Gratis

Peng Zhang presenteert werkt in vitrine SEA Foundation

Van 16 oktober tot 15 november presenteert de in ‘s-Hertogenbosch gevestigde kunstenaar Peng Zhang (Jiangxi, China , 1990) verschillende tekeningen in de vitrine van SEA Foundation. Zhangs werk brengt de kijker naar het dorpje Shijian Cun, waar de kunstenaar opgroeide.

Peng Zhang

In 2018 behaalde Peng Zhang een Master in Fine Arts aan de AKV|St-Joost kunstacademie in ‘s-Hertogenbosch. Voordat hij naar Nederland kwam, volgde hij een opleiding in de schilderkunst aan de China Academy of Art in Hangzhou. Zhangs werk brengt de kijker naar het landelijke dorpje Shijian Cun waar de kunstenaar opgroeide.

Zijn herinneringen ziet hij als de schatten die de verbinding met het verleden faciliteren. Het verleden kunnen we niet meer ervaren, maar kan wel herinnerd worden door de kunstwerken van Zhang. Herinneringen aan tijden waar in ons handelen werd gedicteerd door het ritme van de natuur, toen men op zijn eigen capaciteiten en de kracht van de gemeenschap vertrouwde en de kennis van generatie op generatie werd gedeeld.

Peng Zhang is de derde kunstenaar die zijn werk presenteert in WARP, het nieuwe programma met regionale kunstenaars in de vitrine van SEA Foundation in Tilburg.

Het opnieuw laten groeien van herinneringen

Peng Zhang gebruikt een volkstuintje genaamd Paradise Garden NO.28 (2019) als zijn atelier. Hij werkt met natuurlijke low-tech materialen en de tuin om zijn herinneringen in op te graven. Zhang noemt zichzelf een ‘farmerartist’ – hij ziet de natuur als zijn canvas. Zijn materialen en pigmenten zijn afkomstig uit de natuur en het landelijk leven dient als zijn inspiratie; de eenvoud en aardsheid weerspiegelt in zijn werk. Hoewel er overeenkomsten in esthetiek aan te wijzen zijn, beschouwt Peng Zhang zichzelf niet als milieu-kunstenaar. Zijn proces komt voort uit denken door te doen. Via het verzamelen van zijn jeugdherinneringen graaft Zhang in de bodem en herwint zo wat vergeten wordt.

WARP

WARP is een gecureerd project dat kunstwerken tentoonstelt in de beperkte ruimte van de vitrine van SEA Foundation. Het doel van WARP is om een portfolio van regionale en nationale kunstenaars samen te stellen en het project te verbinden met het succesvolle internationale artist in residence programma. WARP ontleent zijn naam aan een term die veel gebruikt wordt in de textiel traditie. Warp bepaalt de richting van de draden bij het weven. Ketting draden lopen verticaal en geven structuur aan de woof; de inslagdraden die om de ketting worden gewikkeld. Organisaties zoals SEA Foundation lijken op de schering: een verzameling draden die op hun plaats worden gespannen en die een kader en een bepaalde richting aangeven. Voor WARP nodigen we kunstenaars uit om nieuwe werken te maken en hun praktijk over en onder te teken en zoals de inslagdraden. Het resultaat is een stof die gemaakt is door samenwerking, experiment, vakmanschap en vertrouwen. De andere deelnemers aan WARP zijn: Sabine de Graaf, Lisette de Greeuw en Risja Steeghs.

SEA-stichting

SEA Foundation uit Tilburg is een instelling voor beeldende kunst met een internationale aanpak. SEA focust op praktijk- en netwerkontwikkeling van professionele kunstenaars, curatoren en schrijvers van 25 jaar en ouder. Ze stellen zich hierbij dienstbaar op ten opzichte van artistieke beroepspraktijken die zich onder de radar van institutionele en commerciële kaders bevinden en die zich richten op het creëren van nieuwe inhoud.

SEA Foundation is zowel aanbieder van residenties, als een presentatie-instelling. Residenties zijn onze kernactiviteit. Het team stelt daarnaast een jaarprogramma samen met tentoonstellingen en discursieve events zoals talks , filmvoorstellingen, boekpresentaties en lezingen. SEA Foundation onderscheidt zich door het grote internationale netwerk, huiselijke kader en de aanpak waarbij de kunstenaar centraal wordt gesteld.

In het kort

  • Kunstenaar: Peng Zhang
  • Datum: 16 oktober – 15 november 2020
  • Tijd: 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend
  • Locatie: Stichting SEA, Tivolistraat 22, 5017HP Tilburg
  • Entree: gratis

Locatie