Agenda

Philippe Parreno

Philippe Parreno & Liam Gillick: Space Time Substitution in De Pont (UITGESTELD!)

Wanneer: 4 april 2020 tot 30 augustus 2020 Waar: De Pont Tilburg Museum voor Hedendaagse Kunst

Philippe Parreno & Liam Gillick: Space Time Substitution in De Pont (UITGESTELD!)

De Pont presenteert vanaf 4 april in de grote centrale ruimte en de wolhokken een duotentoonstelling. Deze is van de Franse kunstenaar Philippe Parreno en de in New York gevestigde Britse kunstenaar Liam Gillick. Het is voor het eerst dat de kunstenaars een overzicht tonen van het werk dat ze sinds begin jaren negentig samen hebben gemaakt. 

De titel Space Time Substitution verwijst naar het retrospectieve karakter van het project. Vroeger gemaakte werken naar het nu worden getransponeerd en samenkomen in een nieuwe enscenering in De Pont.

Site-specific

Parreno en Gillick hebben sinds de jaren negentig een eigen, zeer uiteenlopende artistieke praktijk. Parreno kreeg wereldwijd bekendheid met zijn site-specific  tentoonstellingen. Deze transformeerden een gehele ruimtewaarin hij de perceptie van de bezoekers nadrukkelijk stuurt middels een scenografie van licht, geluid en film. Gillick richt zich met zijn abstracte, architectonische structuren en tekstwerken op de onvolmaaktheden en valkuilen van modernistische en neoliberale ideologieën. Beide kunstenaars hebben zich echter ook intensief beziggehouden met de reflectie op het medium tentoonstelling als artistieke uitdrukkingsvorm. De orkestratie van de tentoonstelling en de manipulatie van de ervaring van de bezoeker is voor hen vaak belangrijker dan de afzonderlijke objecten die getoond worden.

Onconventioneel

Wie Philippe Parreno en Liam Gillick samen uitnodigt, kan rekenen op een onconventioneel voorstel. De kunstenaars hebben de tentoonstelling in De Pont aangegrepen om hun gezamenlijke werk in een groot, alomvattend gebaar te presenteren. De expositie is wederom zélf het materiaal: van belichting tot zaalteksten, van sokkels tot bewegwijzering. Eigenwijs en met humor eigenen ze zich al die elementen toe als ingrediënten voor hun werk. De hele tentoonstelling is een kunstwerk. Al bij de entree hebben de kunstenaars ingegrepen: boven de draaideur prijkt de tekst BURGLED TIN POT, een anagram van ‘De Pont Tilburg’. Het zet de toon: op een speelse manier proberen de kunstenaars de autoriteit en macht van het instituut onderuit te halen.

Ongeschreven regels

Waarom altijd de ongeschreven regels volgen, die dicteren hoe een tentoonstelling eruit moet zien? Deze vraag loopt als een rode draad door Space Time Substitution. Neem het licht: normaal gesproken is dat in een museum zo neutraal mogelijk. Geheel dienend aan de bezoeker die ongestoord Gkunst wil kijken. Maar Philippe Parreno en Liam Gillick draaien het om: Another Day with Another Sun bestaat uit een lichtbundel die langzaam over een lange, gebogen rail voortbeweegt en de andere kunstwerken in de deels verduisterde ruimte één voor één beschijnt. Het licht leidt de blik en het kijktempo; de gestaag verschuivende schaduwen wekken de suggestie van snel verstrijkende tijd.

 

Locatie

Reageer op dit bericht