Agenda

Wat we normaal niet horen

Première ‘Wat we normaal niet horen’ van Het Zuidelijk Toneel

Wanneer: 25 mei 2019 van 21:00 tot 23:00 Waar: Theater De NWE Vorst Entree: €12,-
Bestel tickets

Première ‘Wat we normaal niet horen’ van Het Zuidelijk Toneel

Theatermaker en stand-up philosopher Laura van Dolron ging, in opdracht het in Tilburg gevestigde gezelschap Het Zuidelijk Toneel, op zoek naar mensen die zich niet hebben laten verslaan door tegenslag. Een jaar lang ging Laura op blind date naar plekken waar mensen zijn, die je normaal niet hoort. Mensen met een indrukwekkend levensverhaal, die zelden aan talkshowtafels terecht zullen komen.

“De schreeuwers laten zich wel horen, maar de mensen die niet de macht of de behoefte hebben om zich te uit te spreken, hebben vaak meer zinnigs te vertellen. De zogenaamd zwakkeren van de samenleving, zijn natuurlijk de sterken,” zo ontdekte Laura. Het resultaat van het onderzoek ‘Wat we normaal niet horen’ zal 23, 24 en (première) 25 mei te zien zijn in Theater De Nieuwe Vorst.

Een TBS-kliniek, hospice en meer

Laura van Dolron bezocht onder meer mensen in een TBS-kliniek, een hospice, de AA en een dagopvang voor dakloze illegalen. Plekken met veel TL licht, grijze tafels met stalen poten en koffie uit plastic bekertjes. “Ik heb hier veel mensen ontmoet die hebben moeten roeien met de riemen die ze hebben, hebben moeten leren lachen met tegenwind. Zij zijn de inspiratie voor deze viering, waaruit blijkt dat de zogenaamd zwakken juist de sterken van de samenleving zijn. Denk aan een jongen zonder huis en paspoort, een topcrimineel die hulpverlener werd, een man die moederziel alleen ter wereld kwam, alcoholist werd en uitgroeide tot de godfather van een AA-groep en een meisje dat niet mag eten van zichzelf maar wel de energie heeft anderen te troosten.”

‘Wat we normaal niet horen’ is een reisverslag, liefdevol in drie weken door  Laura van Dolron gemaakt. Een inspirerende monoloog doorspekt met momenten waar Laura live met de mensen die ze ontmoette reflecteert. Laura praat niet alleen óver de mensen die zij ontmoette maar ook mét. Ze deelt het podium met onder andere Toon Walravens Marcio, Laura Bruin en Steve Aernouts. Muzikant Frank van Kasteren staat haar net als in de voorstelling ‘Een antwoord op alle vragen’ muzikaal bij en componeert live muziek.

Het Zuidelijk Toneel

Het Zuidelijk Toneel presenteert elk seizoen tenminste één project, dat gemaakt is op basis van ontmoetingen met en verhalen van gewone bijzondere mensen uit onze samenleving. Artistiek directeur Piet Menu: “Laura van Dolron heeft de ontwapenende gave om een publiek op het gemak te stellen en tegelijkertijd te confronteren met moeilijke vragen en persoonlijke bespiegelingen. In deze voorstelling met echte mensen wordt de warmte nog warmer, worden de blikken nog intenser en de vragen nog indringender.”

Laura van Dolron

Laura ontwikkelde de afgelopen jaren een geheel eigen theatervorm: stand-up philosophy. Dit theaterseizoen gaat ze nog ongepolijster en transparanter aan het werk en introduceert: stand-up philosophy 2.0., een nieuwe vorm van improvisatietheater. In Van Dolrons laatste voorstelling ‘Een antwoord op alle vragen’ beantwoordde ze live vragen van haar publiek. Met dit onderzoek gaat ze verder op deze ingeslagen weg. “Met dit onderzoek hoop ik dezelfde rauwheid, puurheid en eerlijkheid voort te zetten.”

Locatie

Reageer op dit bericht