Agenda

fraters

Rondleidingen bij de Fraters van Tilburg

Wanneer: 16 februari 2019 van 13:00 tot 14:45 Waar: Bibliotheek Midden-Brabant Entree: gratis

Rondleidingen bij de Fraters van Tilburg

Het TijdLab (Bibliotheek LocHal) organiseert in samenwerking met Stadsmuseum Tilburg en de Fraters van Tilburg rondleidingen bij de Fraters van Tilburg op zaterdag 16 februari en 2 maart, steeds om 13.00 uur. Vertrek vanaf het TijdLab (Bibliotheek LocHal).

Rondleidingen Fraters van Tilburg

Het leesonderwijs en de Fraters van Tilburg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In meer dan 150 jaar ontwikkelden de fraters diverse lesmaterialen, zoals letterkasten, leesplanken, lesmethoden en leesboekjes. Frater Caesarius Mommers begon zijn loopbaan op de parochieschool in de Tilburgse Noordhoek. Hij ontwikkelde een leesmethode die voortdurend werd aangepast aan de eisen van de tijd. Zo transformeerde ‘Boom, roos, vis’ (1960-1961) naar ‘Ik, Kim, Sim’ (2014). Meer dan 10 miljoen kinderen in Nederland en België leerden lezen met de methode van de Tilburgse frater Mommers, ‘Leesvader van Nederland’. Dit verhaal en nog veel meer is te zien en te horen in het museum aan de Gasthuisring, waar een van de fraters een rondleiding verzorgt.

Programma (2/2, 16/2 en 2/3)

  • 13.00 uur Verzamelen in het TijdLab (Bibliotheek LocHal)
  • 13.15 uur Wandeling door de LocHal, Burgemeester Brokxlaan, langs Joannes Zwijsen naar Gasthuisring
  • 13.45 uur Aankomst bij Gasthuisring
  • 14.00 uur Begin rondleiding
  • 14.45 uur Einde rondleiding

Terugwandelen op eigen gelegenheid

Deelname is gratis. Wel tevoren aanmelden via petra.robben@stadsmuseumtilburg.nl onder vermelding van de datum van rondleiding.

Deze lezing maakt onderdeel uit van de programmering rondom het project ‘IK KIM SIM. PIRKE HÖSKE KWÈÈK | Ontwikkelingen van leesonderwijs en leesplanken in Tilburg’. Het project is een samenwerking tussen het TijdLab (Bibliotheek LocHal), Stichting Tilburgse Taol, de Fraters van Tilburg en TilburgsAns.

Locatie

Reageer op dit bericht