Agenda

logo-textiel-museum

Tentoonstelling: Earth Matters in het TextielMuseum

Wanneer: 10 juni 2017 tot 26 november 2017 Waar: TextielMuseum Tilburg

Tentoonstelling: Earth Matters in het TextielMuseum

Van 10 juni tot en met 26 november kan je in het TextielMuseum de door Lidewij Edelkoort en Philip Fimmano samengestelde tentoonstelling Earth Matters bekijken. Lees hier meer!

Earth Matters

‘Earth Matters’ gaat over de wereldwijde ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid en respect voor de aarde. In de wereld van design, wetenschap en het bedrijfsleven zijn deze ontwikkelingen van groot belang. Aan de hand van de vier thema’s ‘Stil staan bij de oorsprong’, ‘Ingrediënten verzamelen’, ‘Materialen heruitvinden’ en ‘Duurzame productie’ krijgt de bezoeker een beter begrip van de duurzame cyclus en materiaalstudies. De tentoonstelling toont experimenten – van mode tot design – die bijdragen aan een duurzamer productieproces, zowel op kleine als op grote schaal. Alle projecten zetten aan tot nadenken over de oorsprong van materiaal en het makersproces, niet alleen door middel van innovatie, maar vooral door de herontdekking en -waardering van ambachten en lokaal geproduceerde producten. De tentoonstelling is samengesteld door Lidewij Edelkoort en Philip Fimmano, in samenwerking met het TextielMuseum.

“We staan aan het begin van een eeuw van reflectie en radicale verandering. De ecologische misstanden, overconsumptie, hebzucht en het geweld van de vorige eeuw moeten worden gecompenseerd. Voor het eerst ontstaat een post-fossiele maatschappij, waarin het gebruik van natuurlijke ingrediënten en alternatieve energiebronnen ons hoop biedt voor de toekomst .” – Lidewij Edelkoort, co-curator.

EARTH MATTERS is een uitgebreid onderzoek naar nieuw werk op het gebied van innovatief design, textiel, garens en materiaal. Meer dan 40 internationale designers, kunstenaars en producenten verbinden de volgende 4 tentoonstellingsthema’s:

STIL STAAN BIJ DE OORSPRONG

De herkomst van een vezel, de naam van de maker en het gezicht achter de fabrieksarbeider zijn van wezenlijk belang om de identiteit van een object te begrijpen en de ziel ervan te onthullen. Zoals mensen steeds vaker willen weten waar hun eten vandaag komt, zo onderzoeken designers meer en meer de unieke aspecten van dieren en planten. Een nieuwe generatie designers verdiept zicht in de roots en de rijke historie van de aarde en gaat soms zelfs terug naar het begin der tijden.

INGREDIENTEN VERZAMELEN

Zoals jagers-verzamelaars op zoek waren naar eten, zo jagen ecologisch-bewuste ontwerpers op organische ingrediënten. Ze creëren een kleurrijke taal, geschikt voor groenere tijden. Ze laten ons zien hoe het maakproces van producten excessieve vervuiling kan tegengaan. Een aantal van hen onderzoekt de eigenschappen van planten. Hedendaagse plantkundigen catalogiseren deze eigenschappen en verbinden de maatschappij en natuur opnieuw met elkaar. Milieuvriendelijkheid en levensonderhoud zijn verweven, zeker als het de oceaan betreft.

MATERIALEN HERUITVINDEN

Materiaal is dé boodschap in de hedendaagse ontwerpwereld. Ontwerpers zoeken zowel high- als lowtech manieren om de elementen waarmee ze werken te herontdekken en tegelijkertijd verbonden te blijven met de aarde. Samengesteld uit afval, of opnieuw gevormd door natuurlijke en synthetische ingrediënten. Gerecycled en gereïncarneerd om textuur en kleur nieuw leven in te blazen.

DUURZAME PRODUCTIE

Designers streven naar een duurzamer productieproces; ze maken ons bewust van de vervuilende manier waarop textiel vandaag de dag wordt gemaakt. Zo min mogelijk gebruik van water en chemicaliën, efficiënt omgaan met energie en lokaal produceren zijn hun uitgangspunten. Gerecycled en upcycled materiaal staan centraal, de huisnijverheid wordt nieuw leven ingeblazen en oude technieken worden gebruikt om innovatieve bedrijfjes op te richten.

Locatie

Reageer op dit bericht