Agenda

Niko de Wit

Tentoonstelling Niko de Wit in Metropolitan Museum (AFGELAST!)

Wanneer: 21 februari 2020 om 00:00 uur tot 29 maart 2020 om 00:00 uur Waar: Metropolitan Museum Entree: Gratis

Tentoonstelling Niko de Wit in Metropolitan Museum (AFGELAST!)

Niko de Wit viert dit jaar zijn vijftigjarig jubileum als beeldhouwer met een reeks presentaties en tentoonstellingen. Het startschot vormt een expositie van zijn ontwerpen voor carnavalsoptochten in het ‘Metropolitan Museum.

In deze expositie zal de Wit, vooral bekend van zijn monumentale werken (in Tilburg de ‘Dansende Schildpadden’ in de Muzetuin), voor het éérst zijn speelse jeugdwerk, zijn gehele carnavalsoeuvre, laten zien. Van miniatuur dansmariekes tot schaalmodellen van carnavalsstoeten.

Niko de Wit

Al als zevenjarige bouwde de Wit de carnavalsoptocht uit Bergen op Zoom in het klein na. Vanaf zijn vijftiende ging Niko zelf wagens ontwerpen. Twee jaar later sleepte hij de eerste ontwerpprijs in de wacht. Jaren begeleidde hij fulltime vele bouwclubs: ”Ik leerde hen wagens ontwerpen, boetseren en schilderen, met het oog van de kunstenaar”. Na zijn studie aan de kunstacademie vestigde hij zich in Tilburg, waar hij ook verschillende wagens ontwierp, zoals twee Prinsenwagens en twee wagens voor carnavalsvereniging De Vèrrekesstaawers.

De Wit is nog steeds gefascineerd door optochten. “Als die gigantische wagens vanuit smalle straatjes de Oude Markt opdraaien, dat is overweldigend, net een geboorte… Als toeschouwer kijk je op naar meer dan huizenhoge wagens. Dat standpunt buit je als kunstenaar uit. Met een fantastische eerste aanblik ontvouwt zich het hele verhaal dat vervolgens wordt afgesloten met een slotakkoord.”

Jubileum

Niko de Wit’s gouden jubileum vervolgt met:

  • Duo-expositie in de ‘LocHal’ (1 maart t/m 31 augustus), titel ‘Homo Ludens’ (spelende mens), met absurdistische assemblages van Sjon Brands en bronstransformaties van de Wit.
  • Dubbelexpositie in ‘Galerie Luycks’ en ‘Atelier Niko de Wit’ (19 april t/m 31 mei 2020), met een overzicht van vijftig jaar kunstenaarspraktijk. Zie: luycksgallery.com of nikodewit.nl.

Raametalages Metropolitan Museum
Stedekestraat 15, Tilburg

Locatie