Agenda

Rineke Dijkstra

Tentoonstelling Rineke Dijkstra bij De Pont

Wanneer: 15 maart 2018 Waar: De Pont Tilburg Museum voor Hedendaagse Kunst Entree: Gratis

Tentoonstelling Rineke Dijkstra bij De Pont

Het werk van Rineke Dijkstra is inmiddels gesetteld en daarom schenkt De Pont op donderdag 15 maart tijdens HappyHour@DePont aandacht aan de fotografie. Ze starten om 17:15 uur en verzamelen bij de bibliotheek Midden-Brabant.

Zoals alle donderdagavonden @DePont is het museum gratis toegankelijk.

Rineke Dijkstra

Dijkstra werkt het liefst in series waardoor verschillen en overeenkomsten tussen de geportretteerden en hun culturele achtergrond subtiel aan het licht treden. Zij maakt haar portretten met een technische camera op statief, een tijdrovend proces dat haar werkwijze bepaalt. Zij schept de voorwaarden en speelt met het licht dat natuurlijk lijkt maar toch net anders is. Ook de keuze van de figuren gebeurt zorgvuldig, maar tegelijk is er ruimte voor een zekere terloopsheid. De haarscherp gedetailleerde foto’s geven de toeschouwer bijna het idee oog in oog te staan met de geportretteerden. Tegelijk verliezen ze door het seriële karakter ook iets van hun individualiteit. Als kijker identificeer je je vooral met gevoelens die zij tonen, zoals verlegenheid of ongemak.

Het thema transformatie zit in verschillende series. Jongeren op de grens van volwassenheid op zoek naar hun identiteit. De aardige Franse jongen die in een paar jaar verandert in een stoere soldaat. Is hij dit of speelt hij een rol? Dit soort vragen intrigeert Dijkstra. Hoe waarheidsgetrouw een foto ook lijkt, de geportretteerde blijft ondoorgrondelijk. Wie verschuilt zich achter een masker en wie toont zijn ware gezicht? Deze worsteling wordt subtiel verbeeld in de video van Mariannaeen tienjarige Russische ballerina die een dansje oefent. Bij elke nieuwe poging glimlacht ze zoals haar is ingeprent. Gaandeweg steken vermoeidheid en rebellie de kop op.

In het kort

  • Locatie: De Pont Museum
  • Datum: donderdag 15 maart 2018
  • Tijd: vanaf 17:15 uur
  • Entree: gratis

Locatie

Reageer op dit bericht