Agenda

Theatergroep Lleca uit Nicaragua in MFA De Poorten

Wanneer: 12 mei 2019 van 13:30 tot 14:30 Waar: MFA de Poorten Tilburg Entree: Gratis

Theatergroep Lleca uit Nicaragua in MFA De Poorten

Op zondag 12 mei om 13.30 uur treedt theatergroep Lleca op in wijkcentrum De Poorten. De voorstelling duurt een uur en na afloop is er een nagesprek. Bezoekers kunnen vragen stellen over het stuk en over de actuele situatie in Nicaragua. De toegang is gratis.

Ruim een jaar geleden gingen mensen in Nicaragua de straat op uit onvrede met het beleid van de regering Ortega. De politie greep hard in, wat leidde tot ongeloof en verontwaardiging in binnen- en buitenland. Na enkele maanden waren er meer dan 300 doden te betreuren en er zijn inmiddels meer dan 600 mensen opgepakt. Nog steeds zijn de problemen niet opgelost, al is er eind maart wel een akkoord gesloten tussen de regering en de Burger Alliantie voor het herstellen van de burgerrechten.

Demonstranten

Acteurs van de theatergroep namen deel aan de demonstraties. Een van hen is opgepakt en zit gevangen, de anderen vluchtten het land uit. Nu zijn zij, op uitnodiging van de landelijke Steungroep Nicaragua, op tournee in Nederland met een stuk dat gaat over de politieke crisis in Nicaragua.

Lleca Teatro is een Nicaraguaanse theatergroep die theater op onconventionele plekken maakt, met onconventionele groepen. Tussen 2009 en 2017 maakten zij theater met gevangenen en ex-gevangenen. Het stuk Bacanal Chipote – dansen op de doden – is gemaakt en wordt uitgevoerd door een groep autonome artiesten. Het stuk begon op de barricades vorm te krijgen en werd in de clandistiniteit en in ballingschap verder uitgewerkt.

Middels het theater zet de groep hun strijd voor een vrij Nicaragua voort. Door te blijven creëren zetten zij een stap richting de gevoelens en praktijken die het land kunnen helpen helen en nodigen ze uit tot solidariteit en medemenselijkheid om gezamenlijk een nieuw begin voor te stellen.

Locatie

Reageer op dit bericht