Agenda

Things I Used To Do

(AFGELAST) Tentoonstelling The Things I Used To Do te zien in De Pont

Wanneer: 14 november 2020 om 11:00 uur tot 18 april 2021 om 17:00 uur Waar: De Pont Tilburg Museum voor Hedendaagse Kunst Entree: €12,50
Bestel tickets

(AFGELAST) Tentoonstelling The Things I Used To Do te zien in De Pont

Vanaf 14 november kun je in De Pont naar de tentoonstelling van Hans Broek – The Things I Used To Do. Ze zullen voor het eerst vertoond worden en tot en met 18 april te zien zijn in Tilburg.

Hans Broek

Hans Broek, wiens Amerikaanse landschapsschilderijen zich vanaf het begin in de collectie van De Pont bevinden. Begon enkele jaren geleden aan een opmerkelijk nieuw hoofdstuk in zijn werk. Hij verdiepte zich in het Nederlandse slavernijverleden. Hij bezocht slavenforten aan de Atlantische Oceaan, werkte in onder meer Ghana en Senegal, deed onderzoek in Suriname en las gretig de publicaties van historici en sociologen die juist vanuit een niet wit perspectief redeneerden.

Het leidde uiteindelijk naar zijn nieuwe werk, dat confronterend kan zijn.

The Things I Used To Do

Ook in The Things I Used To Do is de mens nagenoeg afwezig. Maar nu heeft de spanning plaatsgemaakt voor een ongemakkelijke en angstaanjagende directheid. Locaties als een plaats delict, een plek onder de zon die het onrecht zag gebeuren maar niet ingreep.

Vrouwenkerker is zo’n plek: een getraliede poort in een verweerde muur. Het doek is groot, de verf dik en zwaar, alsof de muur er letterlijk uit is opgetrokken, en het hele schilderij is zwartwit, als symbool van de kloof tussen twee bevolkingsgroepen. Wie heeft die kerkers gebouwd? Wie heeft dit systeem bedacht en in stand gehouden? Het zijn vragen waar je oog in oog met dit werk niet aan ontkomt.

Persoonlijk betrokken

Broek werd voor het eerst geconfronteerd met deze vragen toen hij in Amerika woonde. Daardoor veranderde langzaam zijn blik op de omgeving. Hij zag op straat hoe de witte en de Afro-Amerikaanse bevolking als twee gescheiden werelden letterlijk langs elkaar heen bewogen en zag de armoede die je daar eigenlijk niet los van kon zien.

Tegelijkertijd voelde Broek zich ook persoonlijk betrokken. Een ver zeventiende-eeuws familielid, Adriaen Pieterszn. Broek (die zich later Raep noemde), was onder meer bestuurder van de Amsterdamse admiraliteit. Zo stond het vermeld in de familiestamboom. Toen Broek zich realiseerde dat de man daarmee indirect een aandeel had in de slavenhandel, kwam het verleden opeens dichtbij.

Rekbaarheid van de schilderkunst

Broek is ook een schilder die slim gebruik maakt van de rekbaarheid die het medium nou eenmaal voor heeft op de fotografie. Zo beweegt hij behendig heen en weer tussen documentatie en suggestie en tussen verf en realiteit, en zoekt hij bewust de grenzen van de schoonheid op.
Zo weet Broek de toeschouwer niet alleen te confronteren maar ook de blik te vertragen, waardoor zijn aanklacht zich langzaam maar ondubbelzinnig ontvouwt. De geschiedenis kan Broek niet herschrijven, maar via zijn werk toont hij ons wel de waarheid die de witte Nederlander collectief is vergeten.

Wil je de tentoonstelling Things I Used To Do graag bekijken kun je via de website een toegangskaartje voor het museum bestellen.

In het kort

  • Wanneer: 14 november 2020 tot 18 april 2021.
  • Aanvang: 11:00 uur tot 17:00 uur.
  • Locatie: De Pont.
  • Tickets: Volwassenen €12,50 | Studenten €7,50

Locatie