Agenda

culturendag

Tilburgse Culturendag in het Peerke Donders Paviljoen

Wanneer: 14 april 2019 van 14:00 tot 18:00 Waar: Peerke Donders Paviljoen Entree: Gratis

Tilburgse Culturendag in het Peerke Donders Paviljoen

Op zondagmiddag 14 april wordt bij Peerke Donders de eerste Tilburgse Culturendag gehouden. Twintig verschillende nationaliteiten (mogelijk meer) uit Tilburg vertellen hoe in hun cultuur mensen elkaar helpen. De Tilburgse Culturendag is gratis toegankelijk en begint om 14.00 uur. Het unieke initiatief is genomen in het kader van de tentoonstelling ’Arm in arm met Peerke’ in het Peerke Donders Paviljoen, Peerke Donders Park 3 in Tilburg-Noord.

Met 16,6 procent van de huishoudens die in armoede leven is dit een groot probleem in Tilburg. Peerke Donders probeert aan het terugdringen daarvan op een eigen manier een bijdrage te leveren. Daarom is de tentoonstelling ‘Arm in arm met Peerke’ georganiseerd. Als onderdeel daarvan vindt gemiddeld om de drie weken een extra activiteit plaats. Onlangs vertelde wethouder Esmah Lahlah over haar beleid om armoede in Tilburg te bestrijden.

De Tilburgse Culturendag is een van die extra activiteiten. In Tilburg wonen tientallen verschillende nationaliteiten. Elke nationaliteit staat voor minstens één en vaak wel meer verschillende culturen. In élke cultuur bestaan tal van gebruiken en voorzieningen om elkaar te helpen. Bijvoorbeeld mensen die arm zijn. Elkaar helpen is universeel. Het is gewoon heel erg interessant om van elkaar te horen hoe mensen in een bepaalde cultuur voor elkaar klaar staan als iemand in nood is. Daar kun je van leren, maar het geeft ook een gevoel van verbondenheid.

Nationaliteiten (culturen) die in ieder geval over hun tradities om elkaar te helpen komen onder meer uit Amerika, Colombia, Curaçao, Denemarken, Somalië, Syrië en Afghanistan. De organisatie hoopt (en verwacht) dat nog veel meer nationaliteiten aanwezig zullen zijn. Peerke Donders doet daarvoor een oproep om mee te doen.

De Tilburgse Culturendag wordt op een plezierige manier aangekleed. De Kleurrijke Mama’s treden op. Somalische vrouwen presenteren hapjes uit hun nationale keuken. De deelnemers worden geïnterviewd door Lout Donders en Paul Spapens. Zij beiden zijn lid van de Stichting Petrus Donders en zij zijn ervaren journalisten. Het zal in de gesprekken niet alleen gaan over elkaar helpen, maar over veel meer interessante aspecten van de verschillende culturen. De Tilburgse Culturendag is zo een kennismaking met de culturenrijkdom van Tilburg.

Peerke Donders was een Tilburgse missionaris die in de negentiende eeuw partij trok voor de melaatsen en de slaven in Suriname. De naar hem genoemde stichting vertaalt zijn gedachtengoed en idealen naar de huidige samenleving. Aandacht voor armoede en het samen optrekken met iedereen zijn daar voorbeelden van.

Locatie

Reageer op dit bericht