Agenda

wereldcafé

Zesde editie Wereldcafé bij eetcafé Kolektivo

Wanneer: 20 september 2018 Waar: Kolektivo Entree: €3,50 incl. 1 koffie of thee

Zesde editie Wereldcafé bij eetcafé Kolektivo

Tilburgers reizen de wereld over. Ze houden vakantie, doen zaken, ontdekken andere culturen en maken vrienden.
Buitenlanders komen naar Tilburg als student, migrant, vluchteling, echtgenoot, muzikant of expat. Tilburg is deel van de wijde wereld. Dat levert lekker eten op, kleur, veel verhalen en indrukken, maar ook botsing van culturen. Samen met jou praten en discussiëren erover in het Wereldcafé.

In deze 6e editie van het Wereldcafé

Mensenhelper Hendrik de Kok

In dit café een gesprek met de Tilburgse student verpleegkunde Hendrik de Kok (23). Hij hielp vluchtelingen uit het water bij Lesbos en werkte als vrijwilliger in een vluchtelingenkamp in Libanon. Hij reed drie keer met vrachtwagens vol hulpgoederen richting ‘de jungle’ in Duinkerken en Calais en was bij het Griekse vluchtelingenkamp Idomeni, “een regelrechte hel”. Dit voorjaar ging Hendrik op stage bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis in Brikama, een stad in Gambia. Hij reed er met zijn bestelbusje heen, wederom volgeladen met medische spullen. Een gesprek met deze jonge Tilburgse wereldverbeteraar.

Bier drinken voor Srebrenica

Ze lanceren een crowdfundingcampagne voor het brouwen van 750 liter speciaal bier in en voor Tilburg. Het gaat om een bierrecept met slivovitsj, van brouwerij Silvertown uit Srebrenica en de Tilburgse buurtbrouwerij FierBier. De opbrengst gaat naar projecten in de Bosnische stad, bekend door de genocide bij de stad in de Balkanoorlog. Srebrenica is bijna een spookstad: er wonen zo’n duizend mensen, een tiende van het inwonertal van voor de oorlog. Een aantal jonge inwoners maakt de stad leefbaar met een cultureel centrum en projecten als brouwerij Silvertown. FierBier-brouwer Nico van Zon vertelt over het gezamenlijke brouwproject. Je kunt een slokje Havenslibb / SlivoPivo proeven, een flesje kopen, en vervolgens besluiten de crowdfundingcampagne te steunen.

De Week van de Vooruitgang

Van 17-23 september 2018 is het de Week van de Vooruitgang, in Nederland georganiseerd door World’s Best News, een initiatief van Tilburger Ralf Bodelier. WBN vraagt meer aandacht voor de vooruitgang in de wereld. “We leven wereldwijd langer, gezonder en veiliger dan ooit tevoren”. Omdat we via de media meestal met onze neus op alle ellende in de wereld worden gedrukt, zijn we veel te somber. WBN belooft dat je het café met een optimistisch wereldbeeld verlaat!

Dutch only!

In Tilburg is geen grote kamernood. Toch zitten nog veel internationale studenten zonder woonruimte. Hostel Roots is voor hen afgehuurd. Reden: veel kamers worden geadverteerd met DUTCH ONLY. Pandjesbazen en studentenhuizen willen geen buitenlanders. Discriminatie?! We praten erover met een zoekende student en met Max Frambach, een Nederlandse student die zich inspant om de situatie te veranderen.

Muziek: Afera

In het kader van de projecten die ze met PortAgora – Centrum Europse Samenwerking in Bosnië uitvoeren, zijn Miks en Muamer, ‘de jongens uit Srebrenica’, weer een week te gast in hun tweede ‘hometown’ Tilburg, en spelen ze onder hun bandnaam Afera een aantal nummers in dit zesde Wereldcafé.

Presentatie

Joyce van der Horst en Kenan Avsjaloemov zijn de presentatoren annex gespreksleiders van deze avond. Joyce is hoofdredacteur van het Wereldpodium en de vaste presentator van Het Wereldcafé; Kenan is o.a. trainer bij Stichting Nederlands Debat Instituut, en was al eerder gastpresentator bij diverse Wereldpodium-activiteiten.

In het kort

  • Wanneer: donderdag 20 september 2018
  • Locatie: Kolektivo, Trouwlaan 189, 5021 WG Tilburg
  • Tijdstip: aanvang programma 20.30 uur, inloop vanaf 20.00u
  • Entree: € 3,50 inclusief 1 koffie of thee, kaarten aan de deur

Voorafgaand aan het evenement, tussen 17.00u en 19.30u, kunt u ook eten bij Balkan-eethuis Kolektivo. Speciaal voor bezoekers van het Wereldcafé biedt Kolektivo een maaltijddeal: Balkantafel (voor- en hoofdgerecht) voor €15 p.p. Reserveren kan via ivo@kolektivo.nl of hun Facebookpagina.

Het Wereldcafé wordt georganiseerd door het Wereldpodium, PortAgora Centrum voor Europese Samenwerking en Culturele en Culinaire ontmoetingsplek Kolektivo.
Het Wereldcafé wordt mede mogelijk gemaakt door Klundert Muziek & Audiovisueel.

Locatie

Reageer op dit bericht