Stadsmuseum Tilburg

Stadhuisplein
5004 JG  Tilburg
013-5494550

stadsmuseum.tilburg@mommerskwartier.nl

Stadsmuseum Tilburg

Het Stadsmuseum Tilburg is sinds 1 januari 2007 onderdeel van de Stichting Mommerskwartier, waarin ook het Textielmuseum Tilburg en het Regionaal Archief Tilburg participeren. Het Stadsmuseum wil samen met de bewoners van Tilburg, Tilburgse organisaties en het onderwijs, de stad ‘bevragen’. Waarom ziet de stad eruit zoals die eruit ziet (entiteit) en welke verhalen binden ons (identiteit)?

Tentoonstellingen en activiteiten

Het Stadsmuseum is te vinden in het Factorium-gebouw naast het Textielmuseum, maar exploiteert ook locatiemusea, zoals Vincents Tekenlokaal in het paleis-raadhuis en het Peerke Donders Paviljoen. Tentoonstellingen en (educatieve) activiteiten vinden steeds plaats op wisselende locaties en in samenwerking met andere (culturele) partners. Op de website www.stadsmuseumtilburg.nl  is een overzicht te zien van alle actuele activiteiten en de activiteiten tot nu toe.

Website Het Geheugen van Tilburg

Het Stadsmuseum heeft in mei 2006 een nieuwe website ontwikkeld onder de naam Het Geheugen van Tilburg (www.geheugenvantilburg.nl ), een interactieve website waar de (oud-)bewoners van Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout verhalen, foto´s, film- en geluidsfragmenten kunnen toevoegen aan verschillende rubrieken.

Vincents Tekenlokaal

In juni 2009 opende Stadsmuseum Tilburg een nieuw onderdeel: Vincents Tekenlokaal. In het Paleis-Raadhuis in het centrum van Tilburg is in samenwerking met de Gemeente Tilburg de lesruimte nagebouwd waar Vincent van Gogh van 1866 tot 1868 tekenles kreeg. Daarnaast is er een 21e-eeuws tekenlokaal met geavanceerde tekencomputers. Bezoekers kunnen zelf digitaal een tekening maken en die electronisch versturen. Geschiedenis en de nieuwste technieken komen hier samen. www.vincentstekenlokaal.nl

Locatie