013 vragen aan coöperatief directeur bij Rabobank Tilburg en omstreken Lilian Damen: ‘Wat mij drijft, is van betekenis zijn’

Lilian Damen

Lilian Damen is Coöperatief Directeur bij Rabobank Tilburg en omstreken. Lilian is mede door haar rol bij Rabobank aangesloten bij een tal van mooie Tilburgse initiatieven, zoals 013Food, Midpoint Brabant en Ontdekstation013. Wij stellen haar 013 vragen over de rol van haar werk, wat haar werk zo leuk maakt en waarop ze trots is in Tilburg.

1. Wie is Lilian Damen?

“Ik ben Lilian Damen. Ik ben moeder van drie heerlijke dochters, getrouwd met mijn man Gerry en we hebben een golden retriever genaamd CoCo. Ik woon in een Brabants dorpje nabij S’-Hertogenbosch. In het dagelijks leven ben ik coöperatief directeur bij Rabobank Tilburg en omstreken. Recent ben ik vijftig jaar geworden. Grappig feitje is dat ik op precies dezelfde dag geboren ben als koningin Maxima! Bij mijlpalen – zoals onze vijftigste verjaardag – levert dat altijd weer leuke momenten op.”

2. Wat is je functie bij Rabobank en wat houdt dat in?

“Mijn functie is behoorlijk breed. Allereerst is mijn primaire taak dat onze klantbediening supergoed is. Daar hebben we een team met managers voor, maar ik zorg dat de werkwijze bij de strategie en het beleid van de bank aansluit. Daar heb ik een koersbepalende rol in. Dat betekent dat we met elkaar toetsen of de adviseringen goed zijn, we spreken casussen door, maar dat betekent ook dat ik in sommige gevallen zelf onderdeel ben van de besluitvorming. Of naar klanten toe ga samen met een accountmanager.

Daarnaast zijn wij natuurlijk een coöperatie. Dus ik ben bij veel activiteiten betrokken die zich bezighouden met het leveren van een bijdrage aan de regio Tilburg. Dat komt tot uiting in de meest brede zin, maar de belangrijkste thema’s daarin zijn: duurzaam ondernemen, duurzaam wonen, financieel gezond leven, ‘banking for food’ en de energietransitie. Over die pijlers kan ik eindeloos veel vertellen, maar concreet wil het bijvoorbeeld zeggen dat ik in het algemeen bestuur zit van Midpoint Brabant waar ik bijdraag aan programma’s voor duurzaam ondernemen. In de pijler financieel gezond leven betekent het at ik in het Elftal tegen Armoede Tilburg zit.

Een ander groot thema binnen mijn werk is mijn voorzittersrol bij 013Food. De oorsprong daarvan is een hele mooie ontdekkingstocht geweest. Mijn voorganger Wim Bens is jaren terug gestart met het organiseren van ontbijtjes bij de bank met mensen in het food-netwerk. Ik heb dat toen overgenomen en dacht: dit is superbelangrijk! Ik geloof namelijk heel erg in het concept van voedsel als verbindende factor. Er zijn steeds meer mensen aangesloten en we gingen van een clubje van vier, naar tien, naar dertig tot uiteindelijk meer dan vijftig betrokkenen. We hebben onze strategie vastgesteld doormiddel van een manifest en handelen nu naar vier pijlers: meer kennis, minder kilometers, duurzamer produceren en minder verspilling. Dit uit zich in initiatieven als de Rabo WII Foodtour of de Horeca Food Waste Challenge met bijvoorbeeld Doloris.

Samenvattend wil het dus zeggen dat mijn werk bestaat uit beslissingen nemen, koers bepalen en een goede werkgever zijn voor mijn personeel. Ik vind het belangrijk om me actief bezig te houden met hetgeen dat zij nodig hebben om beter te worden in hun werk, dus om te groeien in kennis maar ook dillema’s te kunnen bespreken. Daarnaast is natuurlijk het stuk met alle eerdergenoemde stakeholders een heel groot – en heel leuk – onderdeel van mijn werk.”

3. Hoe ziet een werkdag voor jou eruit?

“Eigenlijk is bijna geen dag hetzelfde. Ik hou me op een werkdag bijvoorbeeld bezig met vergaderingen of het voorbereiden van kredietbesluiten. Laatst begon ik de dag met een bijeenkomst van het Elftal tegen Armoede en eindigde ik de dag met een bijeenkomst met zeer vermogende klanten. Dan hebben we het bijvoorbeeld over hoe zij hun kinderen in de toekomst kunnen leren omgaan met deze vermogens. Het gaat dus alle kanten op: van particulieren helpen, tot bedrijven, tot maatschappelijke projecten en alles daar tussenin. En dat vind ik supertof. Ik geloof heel erg in de combinatie van die uitersten.”

4. Hoe ben je ooit bij de Rabobank terecht gekomen?

“Vroeger wilde ik arts worden. Ik ben de eerste keer uitgeloot, helaas. Toen ben ik een jaar psychologie gaan studeren en nog een poging gewaagd tot de studie medicijnen. Helaas ben ik toen wéér uitgeloot. Dat frustreerde me onwijs. Ik vond het zo niet van deze tijd; een lotingsysteem. Ik heb toen gekozen voor een brede studie, omdat ik eigenlijk niet zo goed wist wat ik nu echt wilde doen. Zo ben ik communicatiewetenschappen gaan studeren en via via op de marketingafdeling van de Rabobank terechtgekomen. Ik twijfelde eerst wel: past zo’n bankomgeving wel bij mij? Is dat niet hartstikke saai en pas ik wel bij die mensen? Gaat het niet te veel om regeltjes? Toen ik het maatschappelijke karakter van de Rabobank beter leerde kennen, zijn die twijfels volledig verdwenen. Ik denk dan ook dat ik alleen bij de Rabobank als bank zou passen, niet bij een andere bank. Ik vind het superbelangrijk om de verbinding met de samenleving te hebben en met mensen in contact te staan die ook een beetje down-to-earth zijn. Ik vond (en vind) het heel leuk om in zoveel keukens te kunnen meekijken en meedenken.”

5. Hoelang werk je inmiddels bij Rabobank en wat zorgt ervoor dat je jouw werk zo lang leuk blijft vinden?

“Wat mij drijft is van betekenis zijn. Ik voel me dan ook eigenlijk geen bankier, maar een financieel dienstverlener. Ik vind het heel erg mooi bij te dragen aan het realiseren van de droom van een ander. En ik geloof heel erg in dat je sommige opgaves niet in je eentje kan doen. En daarom gedij ik denk ik ook zo goed in deze regio. Ik heb tot 2008 ook op verschillende centrale functies gezeten door heel het land. Daarna ben ik in Brabant gaan werken. Ik geloof heel erg in het DNA van Brabanders. Wat ik daarmee bedoel is een combinatie van gemoedelijkheid en de niet-lullen-maar-poetsen mentaliteit. En het feit dat ik daarin zo op mijn plek zit, draagt ook zeker bij aan het feit dat ik inmiddels bijna 25 jaar bij Rabobank werk.”

6. Je hebt veel impact op het beleid bij Rabobank. Zijn er (concrete) doelen in Tilburg die jij nog wil bereiken bij Rabobank?

“Zeker! De economische kracht van onze stad en regio is een actueel thema binnen mijn werk. Zo hebben we recent een onderzoek gedaan naar hoe het komt dat deze regio achterblijft in economische kracht. We hebben namelijk alles in de regio: een sterke MKB-cultuur, prachtige familiebedrijven, top kennisinstellingen, brede MBO-opleidingen, twee hogescholen en een universiteit. Uit dat onderzoek kwamen acht opgaves. Het komt er in grote lijnen op neer – dat is dus ook zeker mijn persoonlijke doel – dat van belang is om de ondernemersdynamiek in alle facetten centraal te stellen. Het vak ondernemerschap geven op scholen is niet voldoende, je moet de kennis zo neerzetten in de regio dat het ook leidt tot nieuwe bedrijven. Daar ontstaat echt ondernemerschap. We moeten van een stad met een universiteit, naar een universiteitsstad. Investeren in het start-up en scale-up klimaat. Ondernemerschap stimuleren bij de overheid. Dat zijn een aantal mooie doelen wat mij betreft.”

7. Waar haal jij het meeste energie uit binnen je werk?

“Daar kan ik kort en krachtig in zijn: de mensen. Samenwerken en mensen verbinden dat staat bij mij duidelijk op nummer één.”

8. Waarom past Rabobank als organisatie bij jou als mens?

“Ik vind het heel fijn om in een professionele omgeving te werken, waardoor iedereen groeikansen heeft en krijgt. Je kunt je echt optrekken aan het expertise en specialisme binnen het bedrijf. Het is een professionele dienstverlener met een breed klantenbestand, waardoor je van betekenis kan zijn voor een kwetsbare oudere tot aan de topondernemer of multinational die naar China wil. Iedere dag die zakelijke omgeving koppelen aan het menselijke aspect vind ik gaaf.”

9. Waarop ben je trots in Tilburg?

“Ik ben onwijs trots op het feit dat Tilburg nooit stilstaat en altijd volop in ontwikkeling is. Hoewel ik eerder noemde dat de ondernemersdynamiek versterkt moet worden, mogen we ook zéker trots zijn op wat er al staat. Omdat we zo geloven in het verder stimuleren van deze ondernemersdynamiek, gaan we daar vanuit Rabobank ook volop in investeren. Als bank vind ik dat je de verantwoordelijkheid hebt om te investeren in wat nodig is voor de toekomst van de regio. En dat koppelen wij als coöperatieve bank aan onze kennis en het netwerk.”

10. Wat is het mooiste dat je hebt meegemaakt in je loopbaan bij de Rabobank?

“Pfoe, dat is een hele lastige vraag! Zoveel dingen eigenlijk. Maar wat er dan toch in mij opkomt was het Rabo InspiratieFestival. Tijdens dit evenement in de Koepelhal een paar jaar geleden stelden we allerlei Tilburgse innovaties tentoon. Victor Mids verzorgde de presentatie en het entertainment en er waren innovaties te zien op het gebied van food, data, robotica en meer. Die avond hadden we 1500 gasten rondlopen. Toen was ik zo trots!”

11. Hoe spendeer jij je tijd graag in Tilburg?

“Ik kom in de eerste plaats op veel plekken voor (en door) mijn werk. Ik heb de stad op die manier natuurlijk een stuk beter leren kennen en daardoor betekenen die plekken nu veel meer voor me dan alleen op werkgebied. Zo vind ik het heerlijk om op een bootje te varen in de Piushaven, om vervolgens ergens een lekker broodje te eten en een kop koffie te drinken. Ook vind ik de Spoorzone geweldig. Ik vind het heel bijzonder dat je daar alle innovatieve plekken naast elkaar hebt, bijvoorbeeld Station88 en het Ontdekstation. Verder beland ik graag voor een borrel op de rooftop van Doloris. En de LocHal mag ik zeker niet vergeten! De eerste keer dat ik daar binnen kwam dacht ik: ‘huh, is dít de bibliotheek?’ Bij mij is de dichtstbijzijnde bibliotheek in Oss. Daar hebben we een hele fijne bieb, maar ik zou er niet hardop durven praten en ik zou het al helemaal niet in mijn hoofd halen om daar iets te eten. Hoe vaak ik al niet in de LocHal heb meegemaakt dat studenten gezellig met de laptop op de grote trap zitten en ondertussen even iets snacken: ik vind dat geweldig. De LocHal voelt voor mij meer als een campus, ik word daar heel vrolijk van.”

12. Wat vind je zo leuk aan Tilburg?

“Tilburg heeft een stedelijke dynamiek, met tegelijkertijd een dorps gevoel. Ik vind de vernieuwing die nu plaatsvindt, die ook een beetje rauw is, heel mooi. Daarbij bestaat 85% van de ondernemers hier uit MKB. Dat maakt het netwerk gemoedelijk en zorgt ervoor dat je snel linkjes kan vinden om in mee te gaan. Dat vind ik op zakelijk gebied erg fijn aan de stad.”

13. Is er in jouw werk veel veranderd tijdens corona? Zo ja: welke veranderingen heb je ervaren?

“Natuurlijk heb ik van heel dichtbij de effecten van Corona gezien op een deel van onze klanten. En daarnaast heb ik – zoals veel anderen – onwijs veel Teams vergaderingen meegemaakt, zo ging ik van de ene online meeting in de ander. Bepaalde onderdelen van mijn werk waren alleen digitaal niet te doen, dus sommige bijeenkomsten moesten fysiek plaatsvinden. Mijn kinderen stonden tijdens de coronaperiode echt te kijken van hoe ik van de ene in de andere Teams meeting ging, maar ik ben heel blij dat nu steeds meer mag en ik kijk er naar uit om elkaar weer vaker fysiek te mogen ontmoeten.”

013 vragen aan…

In de rubriek ‘013 vragen aan…’ stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven Rabobank medewerkers Paul PeetersCarola GeertsYasser ChahedCindy van Hamond en Sabine Rietman antwoord op onze 013 vragen.