013 vragen aan… Tilburgse MKB adviseur Yasser Chahed

Yasser Chahed

Een Tilburger in hart en nieren die, voor Rabobank Tilburg en omstreken, ondernemers in de stad met passie van advies voorziet. Dat is Yasser Chahed! De afgelopen periode is door de coronacrisis anders geweest dan anders. “Ik heb ondernemers een zetje in de rug gegeven, gemotiveerd en soms ook de spiegel voor moeten houden. Maar ik ben trots op de samenwerkingen en ideeën die zijn ontstaan.”

Wij spraken Yasser over deze hectische periode. Maar ook over mooie initiatieven, de samenwerkingscultuur in Tilburg en zijn liefde voor de stad.

Foto’s: Jules van Iperen

1. Vertel eens kort wat meer over jezelf: wie is Yasser?

“Ik ben hier geboren, opgegroeid en altijd betrokken geweest bij alles in de stad. Als klein jongetje fan geworden van Willem II, jaar na jaar een seizoenkaart en zelf ook bij verschillende amateurclubs in de stad gevoetbald. Op mijn 21ste ben ik bij de Rabobank gaan werken, toen kreeg ik wat meer feeling bij wat er allemaal speelde in de stad. Je wordt er verliefd op of juist niet. Ik ben zelf nooit meer weggegaan.”

2. Je bent MKB adviseur bij Rabobank Tilburg en omstreken, wat houdt dat precies in?

“Inmiddels werk ik al bijna de helft van mijn leven bij Rabobank en dat doe ik met veel plezier! Dat komt ook omdat ik in mijn werk veel verschillende mensen ontmoet en verbind. Tilburg is een échte MKB stad. Je bouwt een band op met de ondernemers en denkt mee over verschillende problemen of scenario’s. Als je dan ziet dat je de ondernemer écht verder op weg kan helpen, dan kun je niet anders dan daar super trots op zijn!”

“Dan vraagt een klant: ‘Goh Yasser, ik zit eraan te denken om dit en dit te doen. Hoe denk jij daarover?’. Vaak hebben die vragen te maken met de stad, met het ondernemen in Tilburg, met dingen groter, mooier en interessanter maken. Die combinatie van mensenwerk en met de stad bezig zijn is echt heel leuk.”

3. Hoe is het om het MKB te adviseren tijdens de coronacrisis?

“Ik heb zelf veel relaties in de binnenstad. En het eerste waar je dan aan denkt is: dit raakt echt heel veel van mijn klanten. Vrij snel ben ik dan ook met ze in gesprek te gaan met de vraag: waar loop je tegenaan? En wat kunnen we doen? Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd om een luisterend oor te bieden.”

“Elke keer als er vanuit de overheid iets werd gecommuniceerd, heb ik het geprobeerd naar mijn klanten te vertalen. Het is daarom ook echt een intensieve periode geweest. Die emoties van de ondernemers doen natuurlijk ook iets met mij als mens. Maar ik ben blij om te zeggen dat veel van mijn klanten het écht goed hebben gedaan.”

4. Heb je een voorbeeld van een Tilburgs bedrijf dat het – volgens jou – heel goed gedaan heeft?

“Er zijn super mooie dingen ontstaan de laatste tijd. Ondernemers die dachten: ik ga iets anders doen naast mijn werk. Of ik ga juist nu vernieuwen. Bijvoorbeeld de Houtloods en Wagon die nu een ijskraam openen. Of RAW die gewoon in verschillende wijken hun biefstukken gaan verkopen. Dat zijn gewoon fantastische ideeën. Ook inspirerend voor andere ondernemers.”

5. Welk advies heb jij veel ondernemers de afgelopen tijd gegeven?

“Deze crisis is niet iets dat ons allemaal maar één dag of week raakt, het kan jaren duren. Dus ik heb ondernemers geadviseerd om te kijken hoe ze hun businessmodel kunnen veranderen of vernieuwen, om alsnog een stukje omzet te halen. Je gaat op dit moment niet je complete omzet terugkrijgen, maar mogelijk wel dertig, veertig of zelfs vijftig procent.”

“Met horecaklanten heb ik het bijvoorbeeld gehad over het opzetten van een bezorgtak. Daar moet je gewoon meteen mee starten en niet pas morgen. Soms hebben klanten iemand nodig die ze een zetje in de rug geeft, motiveert of de spiegel voorhoudt. En dat zijn dan niet altijd fijne gesprekken. Je moet wel eens zeggen: ‘nu stoppen met die negativiteit, schouders eronder en gaan’. Het is gewoon de realiteit en iedereen heeft ermee te maken. En hoe kan het zijn dat de buurman aan het schakelen is en jij niet? Het is niet prettig om dat te moeten zeggen, maar het is wel de waarheid. En het wordt uiteindelijk echt gewaardeerd.”

Yasser Chahed

6. Is je werk in veel opzichten veranderd sinds de coronacrisis?

“Ja het is zeker tot nu toe een unieke periode geweest. In principe ben ik een schakel in het netwerk van de ondernemer. Zo heb je bijvoorbeeld ook de accountant, advocaat en notaris: allemaal mensen met hun eigen expertise. Maar door de crisis liep dit een beetje door elkaar heen. Ik ben af en toe echt in een andere stoel geplaatst. Het is daarom een hectische, dynamische, maar ook zeker leerzame tijd voor mij geweest.”

7. Hoe zou jij het ondernemersklimaat omschrijven in de stad?

“Als ik naar de binnenstad kijk, dan denk ik dat dit een heel warm klimaat is. Dat blijkt wel uit de afgelopen periode. Heel veel prominente ondernemers of vastgoedeigenaren hebben de afgelopen weken niet naar zichzelf gekeken, maar gekeken hoe ze anderen konden helpen. En dat siert echt een stad als Tilburg!”

“Ook heb ik de laatste tijd hele mooie samenwerkingen zien ontstaan. De bonbons van de een worden verkocht bij de ander. Of klanten komen ergens binnen en worden naar een andere zaak doorverwezen. Natuurlijk, iedereen wil z’n boterham verdienen, maar niet vanuit egoïsme. Vanuit samen.”

8. Je werkt al bijna 20 jaar bij Rabobank Tilburg. Waarom pas jij zo goed bij het bedrijf?

“Ik denk altijd: wat een bedrijf uitstraalt, moet matchen bij hoe jij zelf bent. Anders hou je het nooit lang vol. Een slogan van de Rabobank is ‘midden in de samenleving’ en ik denk dat dat ook echt zo is. Er is geen initiatief in de stad waar Rabobank niet bij betrokken is: zo niet financieel, dan wel logistiek of organisatorisch. En daardoor horen we alles, zijn we onderdeel van alles en hebben we lokaal een super groot netwerk. Dit past gewoon ontzettend goed bij mij.”

9. Heb je nog doelen die je graag zou willen bereiken met Rabobank?

“We hebben als Rabobank zijnde uitgesproken dat we echt willen gaan verduurzamen. De stad Tilburg moet duurzamer worden. Zowel als mens en als ouder vind ik dit een heel belangrijk topic. Rabobank heeft daar organisatorisch ruimte voor gemaakt. Er zijn teams ingericht en adviseurs opgeleid, zodat we hier echt impact mee maken. We willen dat de volgende generaties kunnen werken, wonen of studeren in een stad die milieuvriendelijk, verantwoord en energieneutraal is. We beginnen hiermee natuurlijk met het laaghangende fruit: in 2023 moet elk bedrijfspand een energielabel hebben en wij adviseren en begeleiden hier actief in.”

“Maar het gaat niet alleen om het verduurzamen van je pand, ook willen we bedrijven er op aansturen een duurzaam businessmodel op te zetten. Natuurlijk, op korte termijn kost dit geld, maar op lange termijn levert het gewoon heel veel op. Die gesprekken voeren wij nu heel veel.”

Yasser Chahed

10. Wat zijn een aantal (netwerk)evenementen waar je graag naartoe gaat?

“Willem II is een super fijne plek om op een natuurlijke manier te netwerken. Wat hier heel fijn is, is dat we bij Willem II geen ‘eigen skybox’ hebben. Je kunt overal naar binnen wandelen, overal een drankje doen. Bij PSV of Ajax is het: jij hoort hier en hier moet je ook blijven. In Tilburg niet. En dat typeert ons ook. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Culinair, het Tilburgs Netwerkdiner of BOB borrels: iedereen kan binnen komen, of je nu lid bent of niet. Iedereen waardeert iedereen en iedereen wil met elkaar samenwerken. Exclusiviteit, dat is hier niet.”

11. Wat vind jij zo leuk aan onze stad?

“Ik ben echt verliefd op Tilburg. En dan met name de Spoorzone, want dat is een broeinest van mooie bedrijven. Ik heb de eer gehad om de eerste horecazaak – de Houtloods – mee op te zetten. De eerste keer dat we over het terrein liepen was het helemaal vervallen, er was helemaal niks. En als ik er nu doorheen loop, denk ik: wow wat is het hier gaaf! Het is een mooi authentiek stuk Tilburg. Met historie, innovatieve bedrijven, mooie horeca, een fijne woonwijk erachter. Als ik daar ben, dan voel ik wel die Tilburgse trots.”

12. Wat zijn een aantal plekken in de stad waar je graag komt?

“Nou bij de Houtloods kom ik natuurlijk graag. Maar ik vind het ook heerlijk om door het Dwaalgebied te lopen en te eindigen bij de woonkamer van de Burgerij. En dan heb ik het nog niet eens over de Piushaven gehad, die echt booming is. Ik ben een visliefhebber, dus zit ook vaak bij de Visserij. Op elke plek in Tilburg krijg je een heel ander gevoel en kun je bij wijze van spreken een hele dag doorbrengen. Die combinatie hebben veel andere steden niet. Die hebben vaak één look en dat is het. Dus dat is echt de kracht van Tilburg.”

“Tilburg is wel een plek die je echt moet leren kennen. Je eerste biertje smaakt ook niet, of je eerste wijntje of eerste olijf. Maar daarna kan het heerlijk zijn. En dat is een beetje hetzelfde met Tilburg.”

13. Wat zou je graag nog veranderen aan Tilburg?

“Tilburg mag wel wat trotser zijn en wat minder bescheiden. We zitten echt in de tijd dat we dat moeten gaan schreeuwen. Wij hebben een mooie stad, er is genoeg te doen en nu is de tijd om te gaan oogsten.”

“Iets anders wat ik graag nog zou willen veranderen: Tilburg is een ondernemersstad en een studentenstad, maar die twee moeten nog veel meer verbonden worden. Waarom denken studenten dat als ze succesvol willen worden, ze naar de randstad moeten vertrekken? En waarom denken bedrijven dat hier niet het juiste personeel zit? We moeten als stad nog een stap zetten om deze twee groepen naar elkaar toe te laten groeien. Want dat is echt een gemiste kans!”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven onder anderen de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen: