11x Tilburgse restaurants waarvoor je met liefde even omfietst

restaurants buiten centrum

Ook buiten het centrum van Tilburg bevinden zich restaurants die de moeite waard zijn om heen te gaan. En nu het weer wat mooier wordt kun je er meteen een fietstochtje aan vastplakken. Anne Travel Foodie selecteerde haar 11 favoriete omfiets-restaurants. Nu maar hopen op veel mooie dagen zodat we ze allemaal uit kunnen proberen!

Brasserie de VOC

vocudenhout

Brasserie de VOC opende vorig jaar in Udenhout en aangezien dat gemeente Tilburg is mag hij ook in dit lijstje. Sterker nog; het is één van mijn favorieten. Niet in de minste plaats vanwege het enthousiasme van eigenaren Dennis en Patty. Maar ook omdat alles in het thema van de VOC staat; zowel de inrichting als het menu. Zo gebruiken ze graag kruiden die in de tijd van de VOC naar Nederland zijn gehaald. Je kan bij de VOC terecht voor lunch en diner. Tijdens de lunch serveren ze tosti’s, soepen en heerlijke broodjes zoals een broodje beenham of Brabants blauw met blauwe kaas en perenconfituur. Tijdens het diner heb je de kans om Patty’s nu al beroemde spare-ribs uit de rookton te proeven en voor vegetariërs zijn er heerlijke gevulde portobello ‘s.

Te Koop in Tilburg

tekooptilburg

Ik moet bekennen dat als ik vooraf geen foto’s van het eten had gezien, ik waarschijnlijk nooit bij Te Koop in Tilburg terecht was gekomen. Ik vond de naam apart en vond het onhandig dat ze net buiten het centrum lagen. Maar toen ik prachtig opgemaakte borden op Instagram voorbij zag komen werd ik toch nieuwsgierig. Te Koop stelde op dit vlak absoluut niet teleur. De gerechten waren opgemaakt als ware kunstwerkjes met verschillende kleuren en texturen. En ze waren niet alleen een lust voor het oog, ze smaakten ook heerlijk! Wat ik ook prettig vond is dat, ook al is de kwaliteit bij Te Koop hoger dan gemiddeld, de sfeer erg gemoedelijk is. En eerlijk is eerlijk, de J.P. Coenstraat is nou ook weer niet zo ver van het centrum vandaan!

King of Italy

kingofitaly

Iedereen in de Reeshof die ik vroeg naar hun favoriet in de wijk noemde the King of Italy. Bij the King of Italy serveren ze Italiaanse specialiteiten. Ze hebben lekkere pasta’s en pizza’s uit de houtoven. Ze hebben een heerlijke romige tagliatelle Carbonara en maar liefst 20 verschillende pizza’s waaronder een bijzondere pizza met lamsspek en kwartelei. Maar ook de klassiekers als pizza Margherita, pizza Quatro Stagione en pizza Napolitana ontbreken niet op de kaart. Wat bijzonder is, is dat ze ingrediënten uit eigen tuin gebruiken en zo dus met het seizoen mee gaan. The King of Italy is vooral een aanrader met lekker weer want dan kan je plaatsnemen in de tuin of een heerlijk ijsje scoren.

Karakter

karaktertilburg

Karakter ligt aan de rand van het centrum, maar omdat hij door veel mensen over het hoofd gezien wordt neem ik hem toch graag mee in dit lijstje. Karakter is in 2016 geopend met een tweeledig concept; aan de ene kant een ‘friethuys’ waar je lekkere frietjes en snacks af kan halen en aan de andere kant een restaurant. Ik raad je aan om eens een keer een tafel te boeken in het restaurant! Tijdens de lunch kan je er terecht voor stevige broodjes met bijvoorbeeld krokante kip, warme brie of tonijnsalade. En tijdens het diner kan je hier heerlijk 3-gangen dineren. Ze hebben verschillende vis en vleesgerechten en een prima vegetarische pasta. Maar waar je iedereen blij mee maakt zijn hun burgers. Ze hebben een rundvlees burger met serano ham en truffelmayonaise, een kingburger met cheddar kaas en bacon en een vegetarische quinoa burger met rode ui en aioli.

Koningshoeven

koningshoeve

Bij de Koningshoeven denken veel mensen meteen aan het La Trappe bier. Maar wist je dat ze ook een ‘Proeflokaal’ hebben? Hier kan je heerlijk lunchen en uiteraard alle verschillende trappistenbiertjes proeven. Met mooi weer is het heerlijk toeven in de kloostertuin. De menukaart past helemaal bij de abdij en er zijn ook verschillende producten uit eigen keuken. Zo serveren ze brood van hun eigen bakkerij, honing van hun eigen imkerij en maken ze zelfs hun eigen bierkaas! Ze hebben ook hoofdgerechten voor de grotere trek en een borrelkaart voor de kleine trek. Ook leuk: op het menu staat bij elk gerecht een suggestie voor welk La Trappe biertje er het best bij past.

Hofstede de Blaak

hofstefdedeblaak

Hofstede de Blaak is een van de betere restaurants van Tilburg en ideaal als je wat te vieren hebt. Ze zijn onder andere een Bib Gourmand notering, hiermee beloont Michelin restaurants die een erg goede kwaliteit leveren voor een niet al te hoge prijs. De Hofstede is een authentiek Engels landhuis uit 1907, het gebouw is net zo mooi als de gerechten. Je kan bij Hofstede de Blaak à la carte gerechten bestellen maar je kan ook gaan voor een 2, 3, 4, 5, 6 of zelfs 7 gangen diner. Op de kaart staan tongstrelende gerechten zoals gebakken langoustines met avocado, mandarijn en venkel vooraf, gestoofde kalfswang met zwezerik en paddenstoelen ravioli als hoofdgerecht en marsepeincake met gekonfijte ananas, kardemon, dragon-ijs en witte chocoladesabayon als dessert.

Tuinhuis Culinair

tuinhuisculinair

Tuinhuis Culinair is een goede lunchroom op de Westermarkt. Ze hebben hier ‘triple desem tosti’s’ gegratineerd met kaas uit de oven die voor de grote eters zelfs uit 4 lagen kan bestaan, de zogeheten Giant Tosti’s vier-dubbeldik. Ook hebben ze ‘bocadillo’s’, Spaans vloergebakken zuurdesem stokbrood, met verschillende toppings zoals huisgemaakte tonijnsalade. Verder hebben ze soepen, uitsmijters, sandwiches en paninis. Veel honger? Ga dan voor een van de signature dishes zoals steak tartare of spare ribs. Of laat ruimte over voor iets zoets na je lunch, ze hebben namelijk heerlijke gebakjes!

Peerkes Hoeve

peerkeshoeve

Peerkes Hoeve is gevestigd in een groot historisch pand in de Reeshof. Ze hebben een groot terras waar je heerlijk kan lunchen met mooi weer. En ook in de avonden kan je bij Peerkes Hoeve terecht voor een diner van hoge kwaliteit voor een schappelijke prijs. Tijdens lunchtijden kan je gaan voor belegde boerenboterhammen, soepen, tosti’s of salades. Maar voor meer speciale gerechten moet je ’s avonds naar Peerkes Hoeve gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van ingelegde zalm met guacamole, mango, een crème van mais als voorgerecht? Of vegetarische cannelloni met een bechamel van truffel en salie? Vleesliefhebbers kunnen gaan voor Peerkes biefstuk en zoetekauwen kunnen de cheesecake met Bastogne koekjes, salty caramel en schrobbeler niet overslaan.

Onsz restaurant

onszrestaurant

Onsz restaurant is nog maar net open maar nu al populair in Berkel-Enschot! Er was al een Onsz restaurant in Valkenswaard en Oss en sinds januari zijn ze ook geopend in Berkel-Enschot. Onsz restaurant werkt met een vast bedrag en daarvoor kan je onbeperkt genieten van maar liefst 83 verschillende tapas. Het zijn overigens niet alleen Spaanse tapas maar wereldse kleine gerechtjes zoals loempia’s, ossenhaasspiesjes, groentekroketjes en gevulde portobello’s.

La Cabaña

lacabana

Over tapas gesproken, inwoners van Zorgvliet en de Reit wisten allang dat er buiten het centrum lekkere tapas gegeten konden worden. Zij hebben namelijk al jaren La Cabaña in de buurt. Hier serveren ze Spaanse tapas voor diner. Ze hebben koude tapas en warme tapas met zowel vis, vlees en vegetarisch. Daarnaast hebben ze elke maand een aantal speciale tapas die alleen die maand te bestellen zijn. En, voordeel van een restaurant buiten het centrum, parkeren kan voor de deur en is gratis.

Speciale notering: Brasserie Vuldersvuldersss

Niet gelegen in Tilburg, maar omdat Oisterwijk maar een half uurtje fietsen is mag hij van mij toch in deze omfiets-lijst. Brasserie Vulders, aan de rand van het centrum van Oisterwijk, bestaat al 19 jaar en wordt gerund door het echtpaar Anton en Irene (dochter Stefanie werkt overigens ook in het restaurant). De bediening is enorm gastvrij en de gerechten zeer smakelijk. Zo hebben ze Iberico ham met blue stilton als voorgerecht en kabeljauw met mosselen als hoofdgerecht. Ik raad je aan om voor het verrassingsmenu van de chef te gaan. Je geeft je (dieet)wensen door en de kok zorgt voor een heerlijk 2, 3 of 4 gangen diner.