Wijnblog: 12 tips voor de juiste wijn bij je kerstdiner

henri bloem

Een Kerstmis zonder wijn? Natuurlijk niet. Maar hoe zorg je nu voor de juiste wijn bij jouw kerstdiner? Met zoveel soorten wijn is het moeilijk om je weg hierin te vinden. Daarom deze 12 tips van wijnkoperij Henri Bloem om je op dit gebied te ontzorgen, zodat je altijd de juiste wijn bij het kerstdiner serveert.

Tekst & foto’s: Amber Meulenbroek (OAK Food)

Wijnkoperij Henri Bloem bevindt zich al sinds 1976 in het centrum van Tilburg. Met meer dan 1500 wijnen is er altijd wel een wijn die bij jouw wensen past. Speciaal voor de feestdagen heeft Henri Bloem twee wijnpakketten samengesteld en laat je kennis maken met zowel klassieke als vernieuwende wijnen.

Ga jij voor heerlijke klassiekers of zoek je dit jaar een meer gewaagde keuze en kies je vernieuwende wijnen? Laat je inspireren door de perfecte wijn-spijs-match.

#1 Bubbel (de opener)

Klassiek: Duval Leroy / Brut Premier Cru / Champagne / €29,95

‘Fleur de Champagne’; een champagne die het karakter van Henri Bloem goed weerspiegeld. Deze champagne heeft een verfijnde zachte smaak met aroma van hazelnoot en rijpe appel. Fris mondgevoel en een delicate, fijne mousse. Mooie zuren, compleet in balans met een Chardonnay-‘vetje’.

Vernieuwend: Merotto / Cuvée del Fondatore Graziano Brut / Prosecco / 2017 / €16,95

Top Prosecco van grote klasse! Strogele kleur met iets groen. Frisse en zachte mousse. In de neus citrus en mineralen. Zeer elegant met heerlijk fruit.

 #2 Aperitief

Bijpassend gerecht: lekker met een klein hapje: olijven, stukje zalm of een lichte kaas

Klassiek: Jean-Paul & Benoît Droin / Chablis / Bourgogne / 2016 / €17,95

Het is een feest om deze wijn bij kreeft of ander lekkers uit zee te drinken. Fris, rank en voldoende mineraliteit. Deze klassieker heeft het mooie vetje van de Chardonnay in de smaak en een uitstekende lengte.

Vernieuwend: Contini / Pariglia Vermentino / Sardinië / 2017 / €8,95

Wat een heerlijk glas witte wijn!

Lichtgeel van kleur met een hint groen. Intense geur van bloemen en verfrissend fruit. Fris, smaakvolle delicaat. Een verfijnd glas wijn!

#3 Voorgerecht wit

Bijpassend gerecht: Lichte visgerechten of Foie gras

Klassiek: Domaine Juliette Avril / Châteauneuf-du-Pape / 2014 / €17,95

Moderne stijl Châteauneuf. Gemaakt ‘op het fruit’. Aroma’s van wilde honing, peer, bloemen, lime, appel en iets van mineraligheid in de mond.

Vernieuwend: Vavasour / Pinot Gris / Awatere Valley Marlborough / 2017 / €9,95

Stevig volle wijn voor wie eens wat anders wil! Rijp fruit, gember en lange minerale afdronk.

#4 Hoofdgerecht rood

Bijpassend gerecht: Mooi stuk rosbief of biefstuk

Klassiek: Château Guillemin la Gaffelière / Saint Emilion Grand Cru / 2015 / €19,95

Zeer goed betaalbare Saint-Emilion Grand Cru van een uitstekend jaar. Geur van zwarte bessen, bramen, leer en tabak. Volle, sappige smaak van rijp zwart fruit, kruiden, vanille en cacao. Een echte klassieker van de rechter-oever.

Vernieuwend: Schola Sarmenti / Antièri Susumaniello / Puglia / 2016 / €14,95

Explosieve neus van donker rijp fruit, balsamico, chocolade en tabak. Complexe smaak van zwart fruit, Italiaanse kruiden en cederhout. Mooie, goed gebalanceerde afdronk door milde en ronde tannines.

 #5 Kaasplankje

Klassiek: Quinta das Carvalhas / 10 Year Old Tawny Port / €19,95

De vertegenwoordiger van het terroir van Quinta das Carvalhas! Mooie koperkleur. Gedroogd fruit (rozijnen, pruimen) in de neus. Vanille-tonen met een houttoets. Zachte, ronde smaak.

Vernieuwend: Bodegas Málaga Virgen / Pedro Ximenez Reserva Familia / €10,95

Een dessertwijn die vol en delicaat is als een lekkere bonbon! Intense donkerbruine kleur. Krachtige geur met indruk van rozijnen en gedroogde vijgen, die mooi in de smaak terugkomen. Intens zoet en zeer lange finale.

#6 Dessert

Bijpassend gerecht: apple crumble met ijs of Crème brûlée

Klassiek: Château Doisy Daëne / Sauternes / 2009 / €24,95

Betaalbare Sauternes uit een fantastisch jaar! Verleidelijke geur van honing, citrus en tropisch fruit. Volle zoete smaak met weer die mooie combinatie van honing en citrus. Uitstekende lengte.

Vernieuwend: Waterford / Heatherleigh / Western Cape Zuid-Afrika / €15,95

De sauternes van Zuid-Afrika! Smaken van abrikozen, peer en zoete appels. Niet te zoet en door de lichte zuren perfect in balans.

Kerst cadeau tip Henri Bloem

Naast alle wijnen zijn er ook diverse accessoires te koop in de winkel waaronder glazen, karaffen en kurkentrekkers. Tevens is er een mooie selectie whisky’s en andere gedistilleerde dranken. Alle wijnen zijn los of per pakket verkrijgbaar. Op zoek naar nog meer wijn-spijs combinaties en tips? Loop gerust eens binnen bij de winkel van Henri Bloem.