14 013: nieuw telefoonnummer gemeente

Vanaf 1 januari heeft de gemeente Tilburg een nieuw centraal telefoonnummer: 14 013. Inwoners, bedrijven en instellingen bellen dit verkorte nummer als zij vragen hebben aan de gemeente of een melding willen doen.

14 013 vervangt het algemeen telefoonnummer van de gemeente (542 88 11) en ook de telefoonnummers van Burgerzaken, Sociale Zaken, het Centraal Meldpunt, LoketZ, het BAT en Sport. 14 013 is tegen lokaal tarief van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 8 en 18 uur. Telefoontjes komen binnen bij het gemeentelijk klantcontactcentrum (KCC). Wethouder Joost Möller: “Met de invoering van 14 013 maken we weer een flinke sprong voorwaarts in de verbetering van onze dienstverlening. Eén telefoonnummer voor de hele gemeente is overzichtelijk, herkenbaar en draagt bij aan klantvriendelijke dienstverlening.”

Op dit moment heeft de gemeente nog veel telefoonnummers. Voor inwoners is het niet altijd duidelijk waar ze met welke vragen terecht kunnen. Met de komst van 14 013 creëert de gemeente één ingang waar alle vragen binnenkomen. Doelstelling is dat 80% van de telefoontjes in één keer wordt afgehandeld, de rest wordt doorgeschakeld. In de toekomst wordt 14 013 gedeeld met andere regiogemeenten die ook 013 als netnummer hebben.

Digitaal
De gemeente Tilburg levert veel digitale producten en diensten. Waar mogelijk heeft digitaal zaken doen de voorkeur boven bellen of langskomen.

Gemeente heeft Antwoord©
Dienstverlening heeft een prominente plaats gekregen in het Coalitieakkoord Tilburg 2010-2014. De gemeente volgt de landelijke ambities op het gebied van dienstverlening om zo de klant meer centraal te kunnen stellen. Eén van de stappen daartoe is de invoering van één centraal telefoonnummer; dit in het kader van het landelijke programma 'Gemeente heeft Antwoord©' dat gemeenten ondersteunt bij het realiseren van hun ambities op het gebied van dienstverlening. Steeds meer gemeenten zijn voortaan telefonisch bereikbaar via een algemeen nummer dat begint met 14, gevolgd door het netnummer van de gemeente.